Koht lasteaias muutub vanemale kallimaks

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koht Viljandi lasteaias maksab kas 35,50 või 39 eurot kuus. Järgmisel aastal peab lasteaialapse vanem arvestama 13–15 eurot suurema väljaminekuga.
Koht Viljandi lasteaias maksab kas 35,50 või 39 eurot kuus. Järgmisel aastal peab lasteaialapse vanem arvestama 13–15 eurot suurema väljaminekuga. Foto: Marko Saarm / Sakala

Viljandi lasteaedades käivate laste vanemad peavad arvestama, et jaanuarist tuleb neil lasteaiakoha eest hakata maksma senisest üle kümne euro rohkem, sest linn ei suuda oma rahakotist enam õpetajate palgaraha katta.

«Surve palgatõusuks on väga suur,» tunnistas abilinnapea Ardo Agasild, kes nädala pärast volikogu ees hinnatõusu kaitsma hakkab. «Meil on vaja palgatõusuks ja majanduskulude katteks lisaraha, aga linnal seda võimekust enam ei ole.»

Õpetajate palk liigub lasteaednike omal eest

Linnajuhtidele teeb suurt muret see, et kui üldhariduskoolide õpetajad võivad riigi toel loota järgmisel aastal kümneprotsendilist palgatõusu, siis juba praegu tublisti vähem teenivate lasteaiaõpetajate töötasuks pole raha võtta mujalt kui lapsevanematelt. Praegu teenib tavakoormusega algklasside õpetaja Viljandis 800 eurot, lasteaias töötav õpetaja aga vaid 680 eurot kuus.

Kui lasteaiakohtade hinnatõusu plaan läbi läheb, tekib linnajuhtidel võimalus lubada lasteaiatöötajatele keskmiselt viie protsendi suurust palgatõusu septembrist. Riik annab samal ajal kümne protsendi suuruse palgatõusu juba jaanuaris.

Palgaraha võiks ehk Viljandi eelarvest leida ka lasteaednikele, kuid sel juhul jääks tegemata mitu kavandatavat tööd, näiteks muusikakooli remontimine. Lisaks seisab Viljandil suve hakul ees suur väljaminek, kui ligi 400 000 euro eest tuleb korraldada rahvusvahelisi hansapäevi.

Volikogu liikmetele esitatavas seletuskirjas seisab, et uuest aastast kerkib palga alammäär Eestis 355-lt 390 eurole ning linn vajab lisaks 44 000 eurot, et kõigile lasteaedade töötajatele palgatõus tagada. Töötasu on kavas kohe jaanuaris tõsta kõigil töötajatel, kelle palk on alla 460 euro kuus.

Praeguse korra kohaselt tuleb lasteaiakoha eest Viljandis maksta 10 protsenti palga alammäärast kuus. Linna ainsas ujulaga lasteaias Männimäel on hind ühe protsendi võrra kallim. Linnajuhid soovivad suurendada kohatasu enamikus lasteaedades 12 protsendile kuus. Kesklinnas asuvas Mesimummus ja Männimäe lasteaias kerkiks tasu 13 protsendile palga alammäärast. Seadus lubab lapsevanematelt küsida kuni 20 protsenti alampalgast. Lisaks kohatasule peab lapsevanem iga kuu maksma ka lapse toiduraha, mis on 1,50 eurot päevas ehk ligi 30 eurot kuus.

Kui volikogu ei suurendaks praegu kehtivaid protsente, saaks linn järgmisel aastal lapsevanematelt oma kassasse 32 250 eurot. Kui hinda tõstetaks nii, nagu eelnõus on kirjas, lisanduks linnakassasse 102 250 eurot.

Linnades kallim, valdades odavam

Kui võrrelda naabruses asuvate maakonnakeskustega, on Viljandis lasteaiakoha hind praegu odavam kui Tartus või Pärnus. Pärnakad tõstsid kohatasu määra 12 protsendile sügisel, Tartus on see suisa 15 protsenti.

Samas Viljandi vallaga võrreldes on hind juba praegu linnas tublisti kallim. Vallas asuvates lasteaedades küsitakse oma elanikelt kohatasu 20 eurot ning võõrastelt 30 eurot kuus. Nii on juba praegu viljandlasel odavam viia oma laps näiteks Ramsi või Heimtali lasteaeda. Vallas hinnatõusu ei kavandata, ehkki numbrid näitavad, et ühe lapse kohta on vallal palju suurem kulu kui linnal. Viljandi linnas on kõige kallim lasteaed Mesimumm, kus linna panus lapse kohta on 252 eurot kuus. Vallas on kõige kallim Puiatu lasteaed, kus vald maksab lapse kohta 485 eurot kuus.

Agasilla kinnitusel on Viljandis kavandatav hinnatõus tegelikult kompromiss võimaluste ja vajaduste vahel. «Täna on tõus kavandatud võimalikult väiksena, et saaks õpetajatele pakkuda mingitki palgatõusu ja samas ei kaotaks linn täielikult võimekust areneda ja edeneda,» lisas ta.

Volikogu hakkab hinnatõusu arutama 27. novembril ning kui otsus vastu võetakse, kerkib hind jaanuarist. Viljandi lasteaedades käib praegu 980 last. 150 neist on tasu maksmisest vabastatud ning kui ühest perest käib lasteaias kaks last, tuleb teise lapse eest maksta pool ettenähtud summast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles