Ühistud vajavad rohkem tähelepanu

, majandusdoktor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Leetsaar
Jaan Leetsaar Foto: Elmo Riig / Sakala

ÜHISTEGEVUSEL ON looduslik geneetiline alge. Linnud kogunevad parvedesse, et üheskoos lõunasse lennata, ja kariloomad karjadesse, et koos paremaid söödamaid leida, lõvid peavad grupiviisiliselt suurulukitele jahti... Ka inimene on loomult kariloom, kes teeb koostööd, selleks et paremini elada.

Kapitaliühingud (aktsiaseltsid, osaühingud) on seevastu tehislikult moodustatud eesmärgiga kasumit teenida ja rikastuda. Kapitaliühingute tegevuse aluseks on raha, mis peab omanikele veel rohkem raha sisse tooma.

Kui demokraatlikes ühendustes ehk ühistutes on kõikidel liikmetel üks hääl, siis kapitaliühingutes sõltuvad häälte arv ja kasumi jaotus rahast ehk aktsiate või osakute arvust. See tähendab, et kapitaliühingud on juba olemuselt ebademokraatlikud. Otsuste tegemise juurde pääseb ainult väikesearvuline omanike ring ning klientidel ehk enamusel pole üldse hääleõigust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles