Viljandi vallavanema palk osutus liiga väikseks

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi vallavolikogu võimuliit on jõudnud järelduseni, et täpselt aasta tagasi vallavanemale määratud palk on liiga tagasihoidlik. Sestap peetakse plaani homsel istungil töötasu vähemalt paarikümne protsendi võrra kasvatada.

Kui Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Ene Saar mullu 18. novembril vallavanemaks valiti, määrati tema brutopalgaks 1800 eurot. Kui toona ei leidunud esinduskogus ühtegi saadikut, kes oleks sellise summa liiga väikeseks hinnanud, siis nüüd on eelarve- ja majanduskomisjon algatanud palga tõstmise eelnõu. Ehkki ettepanekus on uue summa koht jäetud tühjaks, peavad mõtte algatajad silmas 2200 eurot.

Suur koormus

Eelarve- ja majanduskomisjoni esimees, vallavanema parteikaaslane Ain Sibul avaldas veendumust, et läinud sügisel nelja omavalitsuse liitumisel moodustunud Viljandi valla tegevjuhi töökoormus on väga suur.

«Ma arvan, et meie maakonnas pole ühtegi teist omavalitsust, kus juhil nii palju tööd tuleks teha. Samas on asjad esimese aastaga hästi käima läinud ja ma pean õigeks, kui vallavanemat selle eest õiglaselt tasustatakse,» rääkis ta.

Pigem keskpärane

Sibul ei salanud, et tema isikliku hinnangu kohaselt võiks Ene Saar saada veelgi rohkem kui praegu kõneks olev 2200 eurot. «Sellise töö eest on see pigem keskpärane raha,» sõnas ta ning tõi võrdluseks välja Viljandi linnapea 2500-eurose palga. «Linnas on küll rohkem elanikke, aga neil seal on kõik süsteemid juba ammu paigas ja ma arvan, et kokkuvõttes on linnapeal isegi vähem pinget kui vallavanemal.»

Küsimusele, miks juba aasta tagasi vallavanemale suuremat palka ei kirjutatud, vastas komisjoni esimees tõdemusega, et tegemist oli keerulise ja segase ajaga, kui tundus loogiline, et uue liitvalla vanem hakkab esialgu saama sama summat, nagu oli viimases otsas saanud liitunud omavalitsuste kõrgeima palgaga vallavanem Erich Palm Pärstist. Nüüdseks olevat olukord selginenud ning juhi panust osatakse adekvaatsemalt hinnata. Liiati olevat Ene Saar end uues rollis näidanud silmapaistvalt tegusa liidrina.

Ene Saar ise rõhutas, et ei taha kõnealust teemat käsitleda oma isiku kaudu, kuid avaldas veendumust, et sellises mõõdus ühendvalla vanema palk ei tohiks tõepoolest olla alla 2000 euro, sest töökoormus on suur ja päevad väga pikad.

Vallavolikogus opositsioonis olevat Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda esindav Ülo Tuvi märkis eile, et talle tuli töötasu küsimus üllatusena. «Me pole oma nimekirja inimestega sellest rääkinud ega ühist arvamust kujundanud, aga mulle isiklikult on see arusaamatu, sest alles mõni kuu tagasi tegelesime sama teemaga. Pigem tundub see praegu võimunäitamisena.»

Muu hulgas avaldas Tuvi arvamust, et kahaneva elanikkonnaga rõngasvalla rahaline seis pole kiita, ning tuletas meelde, et mõne aja eest oldi hädas näiteks ranitsatoetuste väljamaksmisega. «Üks asi on vallavanema palga kõrvutamine linnapea omaga, aga kui vaadata, mida makstakse üldiselt riigiametnikele või näiteks arstidele, kes iga päev inimeste elusid päästavad, siis on vallavanema praegune palk täiesti mõistlik,» leidis Tuvi.

Ligi 10 000 elanikuga Viljandi vald on maakonnas Viljandi linna järel suuruselt teine omavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles