Prokurör koolitulistamise kohta kogutud infot ei avalda

Marko Suurmägi
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politseinikud Viljandi Paalalinna koolimaja ees pärast tulistamist, milles hukkus õpetaja
Politseinikud Viljandi Paalalinna koolimaja ees pärast tulistamist, milles hukkus õpetaja Foto: Elmo Riig / Sakala

Prokuratuur on eelmisest kolmapäevast asunud seisukohale, et tal ei ole Viljandi koolitulistamise kohta avalikkusele midagi öelda ning uurimise käiku ei kommenteerita.

Lõuna prokuratuuri pressiesindaja Kristina Kostina andis neljapäeval teada, et kahtlustatava suhtes on määratud ekspertiisid ning jätkub teiste tõendite kogumine sündmuse toimumise asjaolude ja põhjuste tuvastamiseks. «Kuid uut infot ei ole praegu võimalik avalikkusele avaldada,» lõpetas ta lühikese kirja, mille ta Sakala päringule vastuseks saatis.

Teada on, et tulistamise omaks võtnud 15-aastase Vahuri tervisliku seisundi uurimiseks on prokurör Kaire Hänilene tellinud nii kohtupsühhiaatrilise kui -psühholoogilise ekspertiisi. Suuresti arstide hinnangust sõltub see, kas prokurör peab kohtus vaid tõestama, et noormees tulistas ja tappis õpetaja, või tuleb kohtus selgeks saada ka traagilise sündmuseni viinud põhjused.

Esimesest lahendusest piisab juhul, kui arstide otsusega tuleb kohtul Vahur määramata ajaks sundravile saata. Karistust talle sel juhul ei määrata.

Ei prokurör ega Vahuri kaitsja Mihkel Graver ei avalda, kas noorukit on pärast esimest ülekuulamist veel küsitletud. Nädal tagasi Sakalaga vesteldes lausus Kaire Hänilene siiski, et kuniks tulistaja on arstide järelevalve all, keskendutakse uurimisel pigem tunnistajatele ja kõikvõimalike ekspertiiside tulemustele.

Eraldi uuritakse sedagi, kuidas jõudis poiss isa relvani. Prokurör on rääkinud, et relv oli selleks ettenähtud kapis ja kapp lukus. Uurimisandmete kohaselt oli poiss suutnud aga võtme üles leida ning uurijate ülesanne on välja selgitada, kas võti oli piisavalt peidetud. Teadaolevalt kellelegi kahtlustust või süüdistust esitatud ei ole, kuid et uurimine pole lõppenud, ei ole ka öeldud, et süüdistuse esitamine relva lohaka hoidmise pärast oleks täielikult päevakorrast maha võetud.

Mingit ajalist piirangut eeluurimise lõpetamiseks ei ole. Vahur ei ole ka vahistatud, vaid viibib arstide järelevalve all ning saab vajalikku ravi. Kohtuarstlike ekspertiiside läbiviimiseks on arstidel aega ametlikult kuu – see peaks lõppema 28. novembriks. Kui aga ekspertidel on vaja rohkem aega, võib akti koostamiseks anda kuni kolm kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles