Euroopa suurfirma läks Abja apteegi pärast kohtusse

Marko Suurmägi
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üsna kehvas seisus roheline majake Abja-Paluojal Pärnu maanteel on saanud Euroopa ühe suurema ravimimüügifirma ja Eesti riigi vahelise vaidluse keskpunktiks. Selles majas on praegu vaid korterid ning et seal ükskõik millist äri alustada, oleks vaja vallavalitsuse ja -volikogu otsuseid.
Üsna kehvas seisus roheline majake Abja-Paluojal Pärnu maanteel on saanud Euroopa ühe suurema ravimimüügifirma ja Eesti riigi vahelise vaidluse keskpunktiks. Selles majas on praegu vaid korterid ning et seal ükskõik millist äri alustada, oleks vaja vallavalitsuse ja -volikogu otsuseid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Euroopa ühele suuremale ravimimüüjale kuuluv 105 müügikohaga apteegikett kaebas kohtusse ravimiameti, kes ei andnud talle luba avada Abja-Paluojal veel üht apteeki.

Ravimiametil polnud kevadel kehtima hakanud ravimiseaduse järgi isegi võimalust loa andmist kaaluda. Uue korra kohaselt peab enam kui sadat apteeki pidava osaühingu Benu Apteek Eesti praegune omanik järgmise kahe aasta jooksul kõik oma müügikohad sootuks maha müüma.

Nimelt kuulub apteegikett Baltikumi suurimale ravimikaubanduskontsernile Tamro Baltics, kuid seaduse järgi ei tohi hulgimüüja olla 2017. aastast apteekide omanik. Uusi apteeke ei tohi hulgimüüjad avada aga sellest hetkest, mil seadus kehtima hakkas. Ravimiamet tegi Benu Apteek Eestile ettepaneku, et ta võiks avada Abja-Paluojal mõne oma apteegi haruapteegi, kuid ettevõte  keeldus sellest võimalusest.

Tamro Balticsi juhatuse esimees Max Schwesig leidis, et keeld on vastuolus ettevõtlusvabaduse ja investeeringute kaitsega. Seetõttu kavatseb suur ravimimüüja ameti otsuse kohtus vaidlustada. «Näeme nimetatud seaduses vastuolu nii Eesti põhiseaduse kui Euroopa Liidu õigusaktidega,» teatas Schwesig.

Ravimiamet kohtusse pöördumise ähvardust kommenteerida ei tahtnud. Selle jurist Liis Prii teatas vaid, et apteegile tegevusloa andmata jätmise eest on ametit varemgi kohtusse kaevatud. Pärast ravimiseaduse muudatuste kehtima hakkamist on amet teinud keelduva otsuse kolmel korral ning kaks neist on kohtusse kaevatud. Otsuseid veel ei ole.

Prii lisas, et Benu Apteek Eesti kohtusse pöördumise kohta temal andmeid ei ole.

Abja rahvas plaanist ei teadnud

Suur apteegikett avaldas soovi rajada uus apteek Abja-Paluojale Pärnu maantee 12 hoonesse. Sinna oli kavandatud 60 ruutmeetri suurune müügipind ning plaanis oli palgata kaks töötajat.

Abja vallavanem Peeter Rahnel tunnistas, et ei teadnud enne eilset Benu Apteek Eesti ärirajamise soovist midagi. Teda üllatas väga asukohavalik, sest tegemist on üsna kehvas seisus pisikese korterelamuga. Et sinna apteeki rajada, peaks ettevõte esmalt taotlema vallalt maa ja maja kasutusotstarbe muutmist ning ka siis oleks sellesse hoonesse äri lubada keeruline, sest seal pole parkimisruumi.

«Eks me oleks pidanud sellega tegelema hakkama, aga probleeme oleks tulnud palju,» lausus Rahnel.

2200 elanikuga Abja vallas on praegu üks apteek, mille pidamiseks loodi äriühing 1992. aastal. Selle omanik on Aime Riivik, kes on apteekrina vallakeskuses töötanud juba 1984. aastast.

Riiviku sõnul teeks konkurendi tulek tema töö väga keeruliseks, sest elanike arvult järjest väiksemaks jäävas vallas on praegugi raske ots otsaga kokku tulla.

Võitlus ravimiseaduse vastu

Kohtusse ei pöördu suur ravimimüüja niivõrd selleks, et saada Abja-Paluojale pisike apteek, vaid soovist võidelda tänavu 21. mail vastuvõetud seadusemuudatustega.

«Meie hinnangul toob seadusemuudatus kaasa apteekide ebaseaduslikud sundvõõrandamised, annab konkurentsieelise ettevõtetele, mille omandistruktuur on ebaselge või varjatud, ning võib päädida hinnatõusuga turul,» rääkis Benu Apteek Eesti juht Kaidi Kelt.

Benu kaubamärgi all tegutseb Eestis 105 apteeki, mis annavad tööd 370 inimesele. Mullu tehti neist apteekidest rohkem kui kolm miljonit ostu. Apteegiketi omanik Tamro Baltics on üle 20 aasta Eestis tegutsenud rahvusvaheline ravimite hulgi- ja jaemüügi kontsern, mille suuromanikuks on 23 riigis tegutsev Phoenix Group.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles