Paalalinna koolist saadeti viimsele teele saksa keele õpetaja

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis Paalalinna gümnaasiumis toimus täna koolitulistamises hukkunud õpetaja Ene Sarapi ärasaatmine
Viljandis Paalalinna gümnaasiumis toimus täna koolitulistamises hukkunud õpetaja Ene Sarapi ärasaatmine Foto: Dmitri Kotjuh

Täna värelenud küünlad meenutasid lühikeseks jäänud elu – õpetaja, sõbra ja pereliikme Ene Sarapi elu.

Paalalinna koolist saadeti viimsele teele õpilase käe läbi hukkunud saksa keele õpetaja.

Kuigi täna läks matusetalitust läbi viinud kirikuõpetaja sõnul viimsele teele Ene Sarapi maine keha, et ta saaks tuhastamise läbi põrmuks, siis elab inimene edasi senikaua, kuni teda mäletatakse.

Oma pereliige on lähedastel alati meeles ja saksa keele õpetajana jääb lahkunu ka tuhandete õpilaste mälestustesse. Nii elab mälestus Ene Sarapist veel väga kaua paljude inimeste hinges.

In memoriam ENE SARAP 5. II 1958 – 27. X 2014

Ta vaikib, su Õpetaja. Üks kiirgus on lakanud.

(Doris Kareva)

Paalalinna kooli õpetaja Ene Sarap vaikib… Ja jääbki vaikima juhtunu tõttu oma viimases koolitunnis.

Paalalinna kool on kaotanud väga hea õpetaja ja armastatud kolleegi.

Ene Sarap sündis 5. veebruaril 1958 Paides.  Koolihariduse sai ta Tallinna 8. keskkoolis. 1977. aastal astus Tartu ülikooli õppima saksa keelt ja kirjandust, lõpetas 1982. aastal filoloogi-tõlgi-õpetaja kutsega.

Aastal 1982 asus Ene tööle Viljandi 4. Keskkoolis, alates 1984. aastast töötas ta praeguses Viljandi Paalalinna Koolis saksa keele õpetajana.

Ene Sarap oli kindlate põhimõtetega, järjekindel, samas heasoovlik ja õpilasi toetav õpetaja. Tema tunnid olid huvitavad ja õpetaja ise armastas oma ainet väga. Õpilastes hindas ta eelkõige töökust ja ausust.

2006/07. õppeaastal tunnustati Ene Sarapit aasta õpetaja tiitliga. 2010. aastal andis Eesti Saksa Keele Õpetajate Selts talle aasta tegija tiitli.

Ene Sarap on teinud väga palju saksa keele populariseerimiseks. Ta oli üks meie kooli saksa keele süvaklasside loojatest. Ta on juhtinud maakonna saksa keele aineühendust ja kuulunud Eesti Saksa Keele Õpetajate Seltsi juhatusse.

Ene tunniväline tegevus oli eripalgeline. Tema algatusel ja kaasabil on teoks saanud õppereise, keelelaagreid, keelepäevi, kontserte, kohtumisi, olümpiaade ja konkursse nii maakondlikul kui üle-eestilisel tasemel. Rohkesti on võidetud auhindu. Need ettevõtmised on aidanud õpilastel paremini saksa keelt omandada, tekitanud sügavama huvi selle keele ja kultuuri vastu, avardanud silmaringi ja pakkunud praktilisi väljundeid teadmiste rakendamiseks.

2000. aastast oli Ene Viljandi Paalalinna Gümnaasiumi ja Saksamaa Bargteheide Eckhorsti Gümnaasiumi õpilasvahetuse koordinaator, organiseerides Eesti ja Saksa õpilaste vastastikuseid külaskäike. Mitu Ene õpilast on sidunud oma tuleviku saksa keelega, õppides Eesti või Saksamaa ülikoolides. Enele oli väga tähtis vahendada lisaks keeleteadmistele kultuuritausta, korraldades koolis suurüritusi, näiteks 2005. aastal tähistati Mozarti 250. ja 2010. aastal Goethe 260. sünniaastapäeva.

Ene esines ettekannetega konverentsidel ja aineühenduse kokkusaamistel ning kirjutas oma kogemustest ajakirjades Deutsch in Estland ja Juma.  Ta sai stipendiume, et ennast Saksamaal täiendada ja arendada, ning tegutses Saksa Kultuuri Instituudi üritustel.

Klassijuhatajana oli Ene emalikult hooliv, järjekindel ja nõudlik. Tema juhitud klassi tegevus oli aktiivne ja huvitav. Paljude endiste õpilastega säilisid soojad sõprussuhted.

Ene oli tegev puuetega inimestega tegelevates organisatsioonides ja sealsete juhatuste liige. Ta lõi kaasa õpetajate rahvatantsurühmas Kelluke.

Ene jääb meelde kui positiivse ellusuhtumise ja sooja südamega tähelepanelik ja hooliv kolleeg. Tema optimism ja ideerohkus tegid mitmekülgseks ühisüritused ja tähtpäevad; tema toetusest said osa paljud, sest tal leidus selleks silmi ja südant.

Ene oli abielus, tal on kaks tütart ja kaks lapselast.

Üks oktoobripäev pani Ene vaikima, kuid tema tegudest kiirgunud soojus ja sära jäävad.

Viljandi Paalalinna Kool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles