Kohtuarstlik ekspertiis võib kesta neli kuud

Marko Suurmägi
, Sakala ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohtupsühhiaatrilist ekspertiisi tehakse ka Viljandist paari kilomeetri kaugusel asuvas Jämejala psühhiaatriakliinikus.
Kohtupsühhiaatrilist ekspertiisi tehakse ka Viljandist paari kilomeetri kaugusel asuvas Jämejala psühhiaatriakliinikus. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et prokurör pidi Paalalinna koolis olnud tulistamise omaks võtnud noormehe tervisliku seisundi uurimiseks tellima kohtuarstliku ekspertiisi, tuleb uurimistoimiku kohtusse jõudmist oodata tõenäoliselt mitu kuud.

2008. aastal justiitsministeeriumis tehtud uuringu kohaselt peavad nii prokurörid kui politseinikud kohtupsühhiaatriaekspertiisi üldse kõige töömahukamaks ja rohkem aega võtvaks menetlustoiminguks.

2006. ja 2007. aasta andmete põhjal koostatud ülevaate kohaselt kulus neil aastatel ekspertiisiakti valmimisele keskmiselt kuu. Seaduse kohaselt tuleb akt koostada vähemalt nelja kuuga, kuid praktika näitab, et erandjuhtudel on selleks kulunud ka rohkem aega. Prokuröride üldisel hinnangul on see küll pikk aeg, kuid seda võib mõista, sest tegu on inimesele väga tähtsa otsusega.

Koos kõigi teiste menetlustoimingutega kulus seitse aastat tagasi ekspertiisi määramisest kuni isiku ravile jõudmiseni keskmiselt kaheksa kuud.

Eelmisel kümnendil telliti Eestis kriminaalmenetluste käigus aastas keskmiselt 500 ekspertiisi ning sundravile saadeti keskmiselt 50 juhul. Ühe akti koostamine maksab Eesti kohtumeditsiini instituudi teatel 255 eurot, millele lisandub 59 eurot iga haiglas veedetud päeva eest.

Kohtupsühholoogiline ja -psühhiaatriline ekspertiis viiakse suure tõenäosusega läbi Viljandi haiglas ning ekspertrühma liikmed sõidavad nooruki seisundi diagnoosimiseks siia.

Prokuratuur ei kommenteerinud, kas uurijad on noorukit eile või täna küsitlenud. Nooruk on arstide järelevalve all ning saab vajalikku ravi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles