Külm näpistas oktoobri kohta valusalt

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läbikülmunud vanad tammelehed.
Läbikülmunud vanad tammelehed. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Mööduva külmalaine äärmusena langes õhutemperatuur mitmel pool Eestis alla kümne külmakraadi. Viljandiski näitas termomeeter numbrit, mis ei jää häbisse ka südatalvel.

Keskkonnaagentuuri ilmavaatluste osakonna peaspetsialist Külli Loodla ütles, et kõige külmem oli neljapäeval, 23. oktoobri hommikul kella 7 ja 8 vahel Narvas. Sealne ilmajaam registreeris minimaalseimaks õhutemperatuuriks –11,8 kraadi.

Viljandi ilmajaam fikseeris selle sügise külmaäärmuse reedel, 24. oktoobri varahommikul kella 4 ja 5 vahel: –7,9 kraadi.

Tavapäraselt mõõdetakse õhutemperatuuri kahe meetri kõrgusel, aga lumeta hooajal on jälgimise all ka maapinnast 2 sentimeetri kõrgusel asuv õhukiht, mis on tavaliselt kõige külmem.

Sedapuhku aga jäi maapinnalähedane õhukiht ivakene soojemaks. Minimaalseima temperatuuri selles õhukihis mõõtis Tõraveres asuv Tartu ilmajaam 23. oktoobri õhtul kella 20 ja 21 vahel: –11,2 kraadi.

Nõnda külm ilm pole oktoobris just sage külaline, aga mitte ka erandlik. Tavapärasel õhutemperatuuri mõõtmise kõrgusel läks mullu oktoobris miinimumina kirja –8,3 kraadi, mille mõõtis Kuusiku ilmajaam 22. oktoobril.

Tunamullu aga mõõtis Jõgeva ilmajaam 27. oktoobril –11,9 kraadi.

2011. aasta oktoobris jäi külmataat üsna leebeks: siis fikseeris kõige madalamaks õhutemperatuuriks Võru ilmajaam –3,5 kraadi 28. oktoobril.

Oktoobrikuu kõigi aegade külmarekord kuulub Eesti külmapealinn Jõgevale ja see on püsinud juba 88 aastat: 1926. aasta 26. oktoobril langes õhutemperatuur külmalinnas –18,5 pügalani.

Viljandi oktoobrikuine külmarekord on märksa noorem:  –13,0 kraadi 2002. aasta 22. oktoobrist.

Olgu siinkohal veel lisatud, et oktoobri soojarekord on 22,4 kraadi. Selle mõõtis Pärnu ilmajaam 1981. aasta 2. oktoobris. Viljandi selle kuu soojatipp on 21,5 kraadi ja see läks kirja sama aasta samal päeval.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles