Kast teeb lugeja elu lihtsamaks

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tagastuskast ootab raamatuid Viljandi linnaraamatukogu peasissekäigu kõrval.
Tagastuskast ootab raamatuid Viljandi linnaraamatukogu peasissekäigu kõrval. Foto: Viljandi linnaraamatukogu

Ühena esimestest Eestis paigaldas Viljandi linnaraamatukogu oma peaukse juurde raamatute tagastuskasti, kuhu saab laenatud raamatuid tagastada ajal, kui raamatukogu on suletud. Esimese selline kast pandi üles aastapäevad tagasi Pärnus.

«Meie oleme teised, kes seda kasutama hakkavad,» rääkis Viljandi linnaraamatukogu direktor Reet Lubi. «Raamatuid saab nüüd tagastada 24 tundi ööpäevas ja igal nädalapäeval.»

Lubi kinnitusel oligi asja mõte lugejate elu mugavamaks tegemises, sest eriti suviti ei jõua inimesed enne sulgemist raamatukokku.

«On näiteks ka teistes linnades õppivaid tudengeid, kes pühapäeva õhtul enne kooli sõitmist tahaksid raamatu tagasi tuua,» tõi Lubi veel ühe näite, mis ajendas uudset tagastamismoodust proovima.

Laenaja tagastatud raamatud tuvastatakse hiljem vöötkoodi abil. Lubi täpsustas, et on ka selliseid masinaid, mis ise koodi loevad, kuid tõhususe kõrval on nende miinuseks hind, mis Viljandi-suurusele linnale on ilmselgelt liiga kallis.

Raamatud hakatakse kastist välja võtma järgmisel tööpäeval. «Kui panna raamat kasti näiteks pühapäeva õhtul, siis välja võetakse see esmaspäeval ning arvestatakse tagastamiskuupäevaks samuti esmaspäev,» rääkis Lubi. «Kui tähtaeg on üle läinud, läheb viivis lugeja kontole, mida ta saab hiljem raamatukogusse tulles tasuda.»

Kui raamatukogu on avatud, pole mõtet tagastatavat raamatut kasti panna. Kui keegi ei soovi või ei jõua trepist teisele või kolmandale korrusele tõusta, võib ta teose andainfoletti.

«Vaatame, kuidas tagastuskastikasti kasutama hakatakse,» ütles direktor. «Mujal maailmas on sellised kastid üsna levinud.»

Copy
Tagasi üles