Madalapalgaliste maksuvabastusest

Helir-Valdor Seeder
, riigikogu rahanduskomisjoni liige, Kaitseliidu Sakala maleva juhatuse liige, Isamaa ja Res Publica Liit
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helir-Valdor Seeder
Helir-Valdor Seeder Foto: Elmo Riig / Sakala

TÖÖJÕU MAKSUSTAMISE muutmist Eestis soovivad nii tööandjad kui -võtjad, seda on soovitanud rahvusvahelised eksperdid ja sellekohased ettepanekud on kõikidel parlamendierakondadel ka olemas. Need on erinevad, nagu ka erinevate sihtrühmade esindajate ootused.

Sotsiaaldemokraadid ja Keskerakond toetavad astmelist tulumaksu, Reformierakond tulumaksumäära alandamist. Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ettepanek on tulumaksuvabastus madalapalgalistele, mis suurendaks nende sissetulekuid ja samas ei tõstaks ettevõtjate maksukoormust. Just seda soovitavad Eestile ka Euroopa Komisjon, Rahvusvaheline Valuutafond ning Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsioon.

IRL-i ettepanek on vabastada nende 190 000 inimese palk tulumaksust, kes teenivad kuni 500 eurot kuus. Paindlik maksuvaba tulu üleminek tagaks suurema sissetuleku veel enam kui 300 000 inimesele, kes teenivad kuni 846 eurot kuus. 500 eurot teenival inimesel jääks iga kuu 69 ja aastas 830 eurot rohkem kätte. See ei ole populism, vaid väga praktiline ja mõistlik lahendus, kuidas suurendada sotsiaalset õiglust ja parandada inimeste toimetulekut ning vähendada bürokraatiat toetuste maksmisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles