Maailmakuulsasse laulu raiutud eestlase otsingud juhatasid Viljandis sündinud meheni

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sixto Rodriguez
Sixto Rodriguez Foto: Wikipedia.org

Rahvusringhäälingu telesaade «Pealtnägija» uuris, kes on see maarjamaalane, keda üle ilma tuntud muusik Sixto Rodriguez nimetab aastakümnete eest kirjutatud laulus «Cause» enda eestlasest peaingliks. Nagu selgus, on see mees sündinud Viljandis.

«Pealtnägija» eilses saates selgitas saatejuht Roald Johannson välja, et tolle peaingli nimi oli Heikki Kansa. Ta sündis 1943. aastal Manuel ja Selma Kansa pere esiklapsena Viljandis. 1948. aastal põgenes perekond USA-s elavate sugulaste juurde.

Heikki Kansa lahkus meie seast 2010. aastal. Saatelõigus räägivad tema lähedased, et enne seda jõudis filosoofihingega mees elada värvikat elu.

USA muusiku Sixto Rodrigueze enda lugu on veelgi värvikirevam. Kuuekümnendate aastate lõpul ja seitsmekümnendatel muusikamaailmas läbi lüüa üritanud lauljat jumaldasid kriitikud, ent plaadimüük mingil põhjusel ei edenenud. Pärast aastaid üritamist sulges plaadifirma Rodriguezele ukse ning too elatas ennast mitu aastakümmet juhutöödest. Samal ajal jõudis tema muusika segaseid teid pidi Lõuna-Aafrikasse, Austraaliasse ja Uus-Meremaale, kus muusiku teosed muutusid ülimalt populaarseteks. Levisid kuulujutud, et salapärane Rodriguez sooritas USA-s otse laval enesetapu. Sixto Rodriguez sai oma edust teisel pool maakera teada alles üheksakümnendate lõpul.

2012. aastal ilmus Rootsi režissööri Malik Bendjellouli dokumentaalfilm «Suhkrumeest otsimas», mis Rodrigueze loo tervikuna vaatajate ette toob. «Suhkrumeest otsimas» on pärjatud mitme nimeka auhinnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles