Küttepuude müüjad imevad näppu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljar Pärkma meel on üsna mõru, sest küttepuude hind on madal ja nõudlus väga väike. Kui eelmistel aastatel oli ta oma kaubaga tihti Viljandi turuplatsil, siis nüüd ei näe ta seal passimisel enam mõtet, sest huvilisi ei ole.
Viljar Pärkma meel on üsna mõru, sest küttepuude hind on madal ja nõudlus väga väike. Kui eelmistel aastatel oli ta oma kaubaga tihti Viljandi turuplatsil, siis nüüd ei näe ta seal passimisel enam mõtet, sest huvilisi ei ole. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandimaal küttepuid pakkuvad müüjad trotsivad kesist müügiedu, juba 16 aastat selle äriga tegelnud Viljar Pärkma mõlgutab aga koguni loobumismõtteid.

«Kehvasti läheb. Mitte midagi ei osteta. Rahvas vist arvab, et talve ei tulegi,» ohkas Viljar Pärkma. Tema meelest on hinnad üsna madalad: märgade puude ruumimeeter maksab 25 ja kuivade oma 32 eurot.

Inimesed on vaesed

«Kolm aastat tagasi, kui euro tuli, küsisin toore puu ruumimeetrist 28–30 eurot,» võrdles müüja. «Inimesed on vaesed, kuiva puu ostmine jäetakse viimasele minutile, enamasti palga- või pensionipäevaks. Siis küsitakse ka ainult 2-3 ruumimeetri kaupa, aga nii väike kogus ei tasu mul vedamistki.»

Viljar Pärkma meenutas, et juba eelmisel talvel oli kuivade puude ostmine väga kasin, varasematest aastatest mitu korda väiksem, sest talve ju peaaegu polnudki. Veidi päästsid ettevõtjat kevad ja suvi, mil järgmise aasta varu soetavad inimesed toorest kütust ostsid.

Pärkma meelest lükkas hinnad alla see, et Eesti Energia võttis kõrgepingeliine rajades nende alt palju puid maha. «See-eest toormaterjal, mida mina ostan, on kallis ja küttepuude äri ei tasu enam ära. Kui nii edasi läheb, panen pillid kotti ja hakkan millegi muuga tegelema,» ütles Pärkma.  

Murelik oli oma ärist rääkides ka Jaan Tamm. «Lehes ma ei kuuluta, mul on püsikliendid, kes puid ostavad, aga praegu on müügis vaikus, täielik null. Inimestel napib raha ning tundub, et enne kui päris külmaks läheb, ei taheta midagi. Paljudel on mullusest kuivi puid järel, ütlevad, et veel ei taha. Eks kuiv puu hakka siis kaubaks minema, kui esimene lumi maha tuleb,» rääkis ta.

Kuivade puude ruumimeetri eest küsib Tamm koos kojuviimisega 36 eurot, toore eest 26-27 eurot. «Õnneks tuleb mul põhisissetulek mujalt. Kui ainult küttepuudega tegeleksin, oleks väga keeruline toime tulla,» lisas ta.

28 eurot

See-eest Kesk-Eesti küttekontoril läheb endiselt hästi. See ettevõte pakub puid kõikjal Mandri-Eestis, Viljandimaal küsib märja lepa ruumimeetrist 28 eurot.

Ettevõtte juhataja Silver Särev nentis, et müügiga muret ei ole. «Meil läheb enamik ekspordiks ja siseturg väga palju ei mõjuta. Ekspordime kaske, saart ja leppa kaminapuudeks Inglismaale, Ameerikasse, Norrasse ja Rootsi,» kõneles ta.

Särevi kinnitust mööda müüvad Norras ja Rootsis nende puid edukalt suured ketikauplused. Ameerikasse läheb kaup aga juba teist aastat, sinna jõuavad  kaminapuud laevaga suurtes konteinerites. 2005. aastal asutatud ettevõte on pidevalt ülesmäge sammunud, 2011. aasta majandustulemuste eest tunnustati firmat Viljandimaa edukaima ettevõtte tiitliga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles