Silmakirjalikkuse triumf

, Euroopa parlamendi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiina Ojuland
Kristiina Ojuland Foto: Marko Saarm / Sakala

SEPTEMBRI LÕPUL teatas Hiina Rahvavabariigi välisministeeriumi kõneisik Hua Chunying, et Eesti on avaldanud kahetsust riikide vahel jahenenud suhete üle ning kinnitanud kindlaks jäämist ühe-Hiina-poliitikale ja tunnustanud Tiibetit Hiina lahutamatu osana. Niisuguse pöördumise esitamist kinnitas ka välisminister Urmas Paet, kes esitles suhete normaliseerumist kui aastatepikkuse töö tulemust, lisades, et Eesti ja Hiina vahel on vaja häid suhteid hoida.

Väidetavalt sai suhete jahenemine alguse 2011. aastal, kui Tema Pühadus XIV dalai-laama külastas Eestit ning kohtus president Toomas Hendrik Ilvese ja toonase valitsuskoalitsiooni ministrite Mart Laari ja Jaak Aaviksooga. Meie Tunne Kelamiga kohtusime Tema Pühadusega Euroopa Parlamendi liikmetena.

Toonane peaminister Andrus Ansip keeldus kohtumisest, samuti keeldusid sellest teised Reformierakonna ministrid. Juba siis oli selge, et majandushuvid Hiinas on varjutanud osale poliitikutele tiibetlaste kannatused ja väärtuspõhisele poliitikale on pööratud selg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles