Postkontoris kasvavad mõnele pakile juured alla

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui pakke on palju, kõrguvad nende virnad riiulites maast laeni. «Teeme siin jõu- ja ilunumbreid. Eesti naine on ju tugev,» ütles Viljandi postkontori vastutav klienditeenindaja Anneli Talgre.
Kui pakke on palju, kõrguvad nende virnad riiulites maast laeni. «Teeme siin jõu- ja ilunumbreid. Eesti naine on ju tugev,» ütles Viljandi postkontori vastutav klienditeenindaja Anneli Talgre. Foto: Marko Saarm / Sakala

Kevaditi ja sügiseti tellivad aiandushuvilised posti teel Hollandist väga palju tulpide, liiliate ja teiste lillede sibulaid ning istikuid, mis ummistavad Viljandi postkontori hoiuruumi.

«Seisma jäänud pakid, millele kliendid järele tulema ei kiirusta, teevad meile muret, osa võib pikema seismise korral sõna otseses mõttes juured alla ajada,» sõnas Eesti Posti kommunikatsioonispetsialist Erki Varma.

Kast sai rohelise ladva

«Kevadel hakkaski ühest pakist roheline ots välja kasvama – klient oli tähtaega vahepeal mitu korda pikendanud,» selgitas Viljandi postkontori vastutav klienditeenindaja Anneli Talgre.

Ta märkis, et vahel on pakkide seinad niiskeks tõmbunud ning teinekord on neist ka väikseid kärbseid välja lennanud. Postimüügipakke hoitakse kontoris 30 päeva, standardpakke ja lihtmaksikirju 15 päeva, kuid nende väljatoomistähtaega võib pikendada. Tähtaja möödudes lähetatakse pakk firmale tagasi.

Viljandimaa elanikud on Talgre arvates väga aianduslembesed, eriti populaarne on Hollandi firma Bakker kaup. Sealt tellitakse seemneid, lillesibulaid, roosiistikuid, vahel ka virsiku- ja muude eksootiliste kultuuride istikuid.

«Üks proua tellis üle 200 liiliasordi. Klientide peibutuseks loositakse seal välja ka televiisoreid,» sõnas Talgre. «Läinud nädalal tuli iga päev juurde 120–150 Bakkeri pakki, aga väljaostmisega inimesed ei kiirusta.»

Lunastatakse pensionipäeval

Lisaks aiakaubale tellitakse ka kõike muud: pliite, jalgrattaid, leedlampe, nutiseadmeid, tööriistakomplekte, rõivaid, televiisoreid ja muud kodutehnikat, kosmeetikat ja ilutooteid. Kõikvõimalikke vidinaid tuleb Hiinast. Üsna palju pakke tellitakse mõistagi ka enne jõule.

Talgre sõnas, et kui pakke palju kuhjub, on riiulid maast laeni täis, postkontori naised otsivad neid vahel mitmekesi taga ja osale tuleb redelit mööda järele turnida. Asjaolu, et mõni pakk kaalub 30 kilogrammi või rohkemgi, muudab töö füüsiliselt raskeks.

«Teeme jõu- ja ilunumbreid, Eesti naine on ju tugev. Meil on siin töö ja spordiklubi koos,» lausus Talgre muigamisi.

Kauba väljaostmine saavutab haripunkti pensioni- ja palgapäevadel. «Nädal enne kuu lõppu ei käi inimesi pakkide järel peaaegu üldse. See-eest reedesel pensionipäeval oli meil siin hullumeelne rabamine. Mõnel kliendil oli tellitud viis pakki, kokkukuhjunud rägastikust otsimine nõudis aga veidi aega ja ootesaalis kippusid kliendid viivituste pärast pahandama,» kirjeldas Talgre.

Ta nentis, et sellised ummikud on mureks just aianduse kõrghooajal kevadel ja sügisel, muul ajal mahuvad pakid lahedasti hoiuruumi.

Eesti Posti kommunikatsioonispetsialist Erki Varma ütles, et samasugune mure kimbutab firma teisi postkontoreid, aga Viljandis on viimasel ajal olukord kõige kriitilisem. «Toodete säilivuse pärast oleks parem, kui neile võimalikult ruttu järele tuldaks. Näiteks kuivanud istikud ei pruugi hiljem üldse kasvama minna. Ka postitöötajatel oleks hõlpsam uusi pakke ladustada ja välja anda, kui eelmised kiiremini ära viiakse,» märkis ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles