Järvemuda pumpamine sünnitas ajutise veesilma

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reedel küütles ajutine tiik päikese käes, järvest ümberpumbatud kraam settimas. Eile oli vett vähem ning osaliselt piirasid piirkonda lindid.
Reedel küütles ajutine tiik päikese käes, järvest ümberpumbatud kraam settimas. Eile oli vett vähem ning osaliselt piirasid piirkonda lindid. Foto: Aivar Aotäht / Sakala

Viljandi järve ranna puhastamise järel kaob sealt 4000 kuupmeetri jagu mudaliiva. Selle esimene laadung juba settib ajutises tiigis.

Osaühing Saaretu saab septembri lõpul alanud tööga ühele poole hiljemalt 10. novembriks. Firma juhataja Kalmer Lina ütles, et settetiigi madalamat äärt toetab kahe meetri kõrgune vall, kuid tiigis endas on vett meetri jagu – kohati rohkem, kohati vähem.

Ajutine veesilm püsib tema sõnul seni kaua, kui järvest pumbatud vesiküllastunud muda ja liiv tahenevad ning vesi ära imbub. Lõpuks jääb alles tavaline pinnas, millest saab haljastu.

«Järve on korduvalt liiva juurde veetud ja nõnda on väljapumbatav muda hästi liivane,» lausus Lina. «See on väga hea materjal lohkude täitmiseks.»

Koht pole mängimiseks

Kalmer Lina pani lapsevanematele südamele, et need ei laseks oma võsukesi settevälja juurde mängima.

«Eks lastel tule ikka silma peal hoida, olgu nad järve

ääres või mujal,» nentis ta. «Piirame settevälja lindiga, et kõrvalisi inimesi sealt eemale hoida.»

Nagu Lina rääkis, hõlmab puhastatav rannaala vastavalt projektile 2910 ruutmeetrit ning rannajoonest kõige kaugemas ja sügavamas kohas tõmbab pump mudaliiva välja 3,5 meetrit veepiirist allpool. Ta märkis, et hinnanguliselt saab järv mudaliivast 4000 kuupmeetri jagu puhtamaks.

«Varem oli juttu, et järve oleks võinud puhastada suvel,» tähendas Lina. «Aga tänavune rannahooaeg oli nii ilus, et me ei tahtnud seda ära rikkuda.»

Küsimusele, kas seni tehtud tööde käigus on järve põhjast midagi põnevat välja tulnud, vastas osaühingu juhataja eitavalt.

«Pole küll kuulda olnud,» nentis ta. «Mis sealt üldse välja tulla võiks? Võib-olla vanu ujumispükse, aga neid ei pane tähelegi, pump peenestab need ära.»

Hind ja järelevalve

Viljandi linnavalitsuse majandusameti hangete peaspetsialist Kaidi Braun ütles, et kõnealune töö koos projektide koostamise, keskkonnamõjude hindamise ja järelevalvega läheb maksma kokku 93 574 eurot. Sellest 73 131 eurot annab keskkonnainvesteeringute keskus ja ülejäänu lisab linn oma rahakotist.

«Viljandi järve avalikult kasutatav suplusala puhastatakse põhjasetetest, et luua eeldused Viljandi järves kasvava järvepalli Aegagropila linnaei populatsiooni jätkusuutlikuks arenguks ning korrastada avalik supluskoht,» rääkis ta.

Braun märkis, et pärast setete eemaldamist järve põhjast täidetakse puhastatud piirkond liivaga. Lisaks on kavas järve ökoloogiline järelevalve, millel on vajadusest sõltuvalt mitu etappi, näiteks koagulantide abiga järvevee paremaks muutmine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles