Neli aastat kestnud liiniehitus sai valmis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiglaslike mastidega kõrgepingeliini planeerimist alustati juba kümmekond aastat tagasi.
Hiiglaslike mastidega kõrgepingeliini planeerimist alustati juba kümmekond aastat tagasi. Foto: Marko Saarm / Sakala

Neli aastat tagasi dokumentide allkirjastamisega alanud Tartu–Viljandi–Sindi kõrgepingeliini ehitus lõppes sel sügisel Sindi alajaama juures ning kõrgepingeliinide omanik Elering võttis ehituse neljapäeval ehitajalt vastu.

Tartu–Viljandi–Sindi 330/110 kilovoldi kõrgepinge õhuliini ehitus läks maksma ligi 34 miljonit eurot ning sellele lisandub veel käibemaks. Õhuliin on 162 kilomeetrit pikk, selle rajamiseks paigaldati 406 masti, 2620 kilomeetrit faasijuhet ning 330 kilomeetrit piksekaitsetrossi.

Lepingu peatöövõtjatega, aktsiaseltsiga Empower ja tema Soome emafirma Empower OY-ga sõlmis Elering 2010. aasta oktoobris. Tartu ja Viljandi vahelise liinilõigu ehitus algas 2011. aastal ja lõppes 2012. aastal. Viljandi–Sindi liinilõigu ehitustööd lõppesid äsja Eleringi Sindi alajaama juures.

Uued liinimastid kannavad täies ulatuses 330 kilovoldi liini ja 110 kilovoldi liini. Paikuse alajaama juurest Sindi alajaamani on samadele mastidele paigaldatud kokku kolm liini – üks 330 kilovoldi ja kaks 110 kilovoldi liini. Tegemist on ainulaadse lahendusega kogu Eleringi hallatavas võrgus.

«Tartu–Viljandi–Sindi uue elektriühenduse rajamise eesmärk on suurendada Kesk- ja Lääne-Eesti tarbijate elektriga varustatuse kindlust igal ajahetkel, vähendades seejuures sõltuvust Ida-Virumaa kontsentreeritud elektrivõrgust,» rääkis Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi. «Tahame rajada kogu Eestit hõlmava 330 kilovoldi ringühenduse, mis annab elektrivõrgu töökindlusele uue kvaliteedi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles