Juhtkiri: Tilk tõrva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Restorani Gruusia Saatkond algatatud diskussioon folgipeo toidutänava üle on kahtlemata väga oluline, sest juba päris mitu aastat on paljud staažikad festivalikülalised omakeskis arutlenud teemal, kas pärimusmuusika festival on rohkem kultuurisündmus või joomapidu.


«Sakala» kindel seisukoht on, et tegemist on kultuurisündmusega, kuid joomapidu kipub seda varjutama. Lahendust, kuidas toidutänava halba mõju vähendada, ei oska aga keegi pakkuda.

Oluline on mõista, et Viljandi ühe olulisema kaubamärgi, pärimusmuusika festivali elushoidmiseks on vaja raha. Sissetulekute juures mängib olulist rolli ka toidutänav, kus toitlustajatel tuleb festivali korraldajatele nii-öelda platsimaksu maksta. Kui muuta toidutänav tasuliseks, siis on suur oht, et kaupmehed ei ole siia tulekust huvitatud või tahavad kauplemisloa eest märksa vähem maksta.

Kahtlemata on festivali korraldajad saanud aastate jooksul palju huvitavaid ideid, kuidas toidutänavaga seotud probleeme lahendada. Paraku on kõigil neil oma miinused ja on suur oht, et probleemi lahendades visatakse ühes pesuveega ka laps ukse taha.

Ehk aitaks natuke see, kui toiduala suuremaks venitataks. Kõik festivali ajal lauluväljaku ja Jaani kiriku vahelisele alale sattunud on pidanud nentima, et ruumi jääb väheks. Seesuguses kitsikuses paistavad räuskavad purjutajad eriti hästi silma ning hakkavad rahulikku peokülalist häirima.

Võib-olla tuleb toidupakkujail teha festivalil kauplemiseks suuremaid kulutusi ning palgata lisaks kokale ja müüjale keegi, kes müügiplatsil korda hoiaks.

Ehk peab ka folgikülaline sallivust üles näitama. Festivalile tuleb palju inimesi ja suur rahvahulk teebki sellest erilise peo, kuid rahva sekka satub igasuguseid tegelasi. End segaseks joonud tüüpe viis politsei ka tänavu mitmekaupa kainestuskambrisse magama.

Samas polnud kuulda, et joobnud noorukid oleksid rahulikele peokülalistele kallale läinud või neid nii häirinud, et muusikahuvilisel poleks olnud võimalik rahurikkujatest eemale minna.

Nii võib öelda, et ühte head lahendust toidutänaval korra loomiseks ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles