Viljandimaale terendab viis tammeparki

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et sel sügisel mulda pandud tammetõrudest saaks nii võimas puu, kui Viiralti tamm, kulub umbes nelisada aastat. 2018. aastaks, mil istutatakse riigi sajandat sünnipäeva tähistavaid tammikuid, peaks ta olema aga istikuks passima.
Selleks, et sel sügisel mulda pandud tammetõrudest saaks nii võimas puu, kui Viiralti tamm, kulub umbes nelisada aastat. 2018. aastaks, mil istutatakse riigi sajandat sünnipäeva tähistavaid tammikuid, peaks ta olema aga istikuks passima. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Eesti Vabariigi 100. juubeliks istutatavad kooliõpilased rohkem kui 30 tammeparki, -salu või –alleed ning koolide ja omavalitsuste koostöös saab iga maakond vähemalt ühe sajanditammiku. Lisaks on tammeparkide rajajaid teisigi ning Viljandimaale plaanitakse rajada neid praegustel andmetel viis.

„Tõrude korjamine saja tamme parkide jaoks algas küll möödunud aastal, kuid ka veel sel sügisel tõru mulda pannes jõuab tammepuu kasvada piisavalt, et teda saaks istutada 2018. aastal koos teiste puudega Eesti 100 tamme parki,“ rääkis RMK Viimisi looduskeskuse juht Daniel Juhhov.

Valitsuse infonõuniku Riina Soobiku sõnul rajatakse koolide ja omavalitsuste koostöös esindustammepark Tamsallu. Oma Eesti 100 tamme pargi saavad ka Tallinna Loomaaed ja Viimsi vald ja Tartu, kus tammepark rajatakse Eesti Rahva Muuseumi kõrvale. Tammealleed on plaanitud Hiiumaale Käina-Kärdla maantee äärde, Kiviõlisse, Lehola-Lembitu linnamäele viiva tee äärde Suure-Jaanis aga ka Paide linna piirist Tallinna poole. Oma tammesalu tuleb Kilingi-Nõmmele, Mulgi häärberi lähedale ja Pühajärve kanti ning samuti istutatakse tammikud Tamme-Lauri tamme juurde, Kuressaare linna serva, Lottemaa väravasse, Sindi linnaparki, Kõlleste valda, Taeblasse, Tudulinna, Kohtla-Järvele ja Narva ning Keilasse.   

Eesti 100 tamme pargi rajamisest on teada andnud ka organisatsioonid ja ühingud. Riigikantselei kodulehe andmetel plaanivad Viljandimaal tammikuid istutada Viljandi huvikool, Viljandi gümnaasium, Suure-Jaani gümnaasium, Loominguline keskus Kungla Mõisakülas ja mittetulundusühing Suguseltside Muuseum Kolga-Jaanis.

Soobiku teatel on kõik soovijad oodatud Eesti 100 tamme parkide rajamises kaasa lööma. Selleks tuleks sügisel korjatud tõrudest kasvatada pargi tarbeks oma puud ning istutada need siis aianurka, esivanemate tallu või kokkuleppel omavalitsusega lähimasse rajatavasse Eesti 100 tamme parki.

Eesti 100 tamme parkide rajamine on üks Eesti 100-aasta juubelit ettevalmistavatest algatustest, mida veab riigikantselei. Ettevõtmise käigus koguvad esmajoones koolilapsed kuid ka kõik teised huvilised tammetõrusid ning kasvatavad neist puud, mis istutatakse Eesti 100 tamme parkidesse, saludesse või alleedesse.  Oma pargi rajamise ideest tuleks kirjutada tammed@riigikantselei.ee, sest siis saavad 100 tammega pargid ka vastavalt tähistatud.

Täpsema info leiab riigikantselei veebilehelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles