Koolnud emis vedeles metsateel öö otsa

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaatepilt, millele Ants Tšitšikov Roosilla külast sattus, oli võigas. Lõpnud metssiga vedeles keset kruusateed ning selle juurest tõusis lendu parv ronki, kes korjust nokkimas käisid.
Vaatepilt, millele Ants Tšitšikov Roosilla külast sattus, oli võigas. Lõpnud metssiga vedeles keset kruusateed ning selle juurest tõusis lendu parv ronki, kes korjust nokkimas käisid. Foto: Marko Saarm / Sakala

Üleeile seenele minnes leidis Ants Tšitšikov kodutalust umbes kilomeetri kaugusel keset kruusateed suure surnud emise. Ta teatas leiust kella poole nelja paiku ametkondadele ja jahimeestele.

Eile ennelõunal oli siga endiselt Tarvastu vallas Roosilla külas metsavaheteel. Pärastlõunaks olid Vambola jahiseltsi mehed koolnud looma maha matnud.

Pärast proovide võtmist võib matta

Üleeile hommikul surnud metssiga Roosillas teel veel polnud, sest Viljandimaa jahimeeste liidu esimees Mart Tasase sõnul olid jahimehed sealt kandist läbi sõitnud. Ta lisas, et küttidele laekus looma kohta info küll üleeile õhtul, kuid nad peavad ootama veterinaararsti, kes võtab proovid, ning võivad alles seejärel looma maha matta.

Samal ajal kui Sakala eile sündmuskohal oli, helistaski Tšitšikovile veterinaararst, kes lubas proove võtma tulla, et välja selgitada, kas loom on surnud Aafrika seakatku. Pärast veterinaararsti käiku tulid jahimehed ja matsid loomakorjuse kopa abil leiukoha lähedusse maha.

«Metsast midagi ära ei tooda. Sealt, kus leitakse, sinna ka maetakse,» kinnitas Viljandimaa veterinaarkeskuse juhataja Terje Oper. Tema selgitust mööda oli paratamatu, et siga öö otsa tee peal vedeles.

Veterinaarkeskusesse jõudis teade keskkonnainspektsiooni valvetelefoni 1313 kaudu ja kui Oper hommikul tööle tuli ja arvuti lahti tegi, saigi ta juhtunust teada. «Öösel me ikkagi tööd ei tee ja paraku võtab see aega, aga me uurime kõiki leide,» tähendas ta.

Maakonnas on tuvastatud seitse katkujuhtu

Üleeile leitud surnud emise kohta pole veel teada, kas ta oli Aafrika seakatku nakatunud, kuid samast piirkonnast on sellesse haigusse surnud loomi leitud. Ants Tšitšikov viipas käega üle noorendiku ja ütles, et veidike eemalt avastati mõni aeg tagasi katku surnud põrsad.

Veterinaarameti andmetel on Viljandimaal fikseeritud seitse Aafrika seakatku juhtumit. «Katk on leitud seaduskeeles taudistunud alal surnud metssigadelt,» sõnas Terje Oper.

Haigestunute hulgas oli viis põrsast ja kaks emist.

«Taudistunud ala on Tarvastu valla territooriumil kaheksa kilomeetri raadiusega ring seakatku leiukohast,» täpsustas Oper ning märkis, et õnneks on kõik haiged sead leitud ühest piirkonnast. «Sellega ei ole meie taudisituatsioon muutunud.»

Mart Tasane toonitas, et säärase leiu korral saab inimene keskkonnainspektsioonile teatamise kõrval otsida Viljandimaa jahimeeste liidu koduleheküljelt jahipiirkonna esimehe kontaktandmed ja juhtunust talle teatada. Siis ei jää info toppama ja jahimehed saavad kas või ise kohaliku veterinaararstiga ühendust võtta, et too proovid võtaks ning looma saaks ära koristada.

Keskkonnaameti Pärnu-Viljandi regiooni jahinduse spetsialisti Aleksander Siimensoni jutust selgus, et loom peab olema ära viidud 48 tunni jooksul. Roosilla külas nii ka tehti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles