Viljandi saab hansapäevadeks rongihotelli

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi raudteejaamas on mitu rööpapaari, millele viie vaguniga rongihotell mahtuda võiks. Siiski tuleb arvestada sellega, et igal õhtul jääb vaksalisse puhkama kaks Elroni mitmevagunilist reisirongi.
Viljandi raudteejaamas on mitu rööpapaari, millele viie vaguniga rongihotell mahtuda võiks. Siiski tuleb arvestada sellega, et igal õhtul jääb vaksalisse puhkama kaks Elroni mitmevagunilist reisirongi. Foto: Elmo Riig / Sakala

Et järgmise aasta juunis Viljandis asetleidvatele rahvusvahelistele hansapäevadele tuleb tuhandeid külalisi ning linnas ja selle ümbruses on juba broneeritud 1500 voodikohta, loodab linnavalitsus majutuskohtade põuda leevendada rongihotelliga.

Pidustused leiavad aset järgmisel aastal 4.–7. juunini ning majutus- ja reisiteenust korraldab neil Tartu osaühing E-Turist Reisibüroo. Selle juhataja Kalle Hansen märkis, et Viljandis on broneeritud kõik majutuskohad, kellega kaubale on saadud: nii hotellid, külalistemajad, automaathostel kui ühiselamud.

Linna majutuskohtade nappusele võivad leevendust tuua aktsiaseltsi Go Rail viis vagunit, millesse saab majutada kuni 180 inimest. Rongihotelli ideele tuli siinne linnavõim ning linnapea Ando Kivibergi sõnutsi saadi Go Raililt roheline tuli läinud nädala neljapäeval.

«See on rõõmustav uudis, et saab külalisi juurde võtta. Loomulikult on see seotud tehniliste nüanssidega, mis vajavad lahendust,» märkis linnapea. Näiteks on vaja tagada elektrivarustus ning lahendada tualettide mure.

Küsimusele, kas Viljandi raudteejaam on suuteline vastu võtma viit hotellivagunit ja Elroni ronge, mis öösel siin peatuvad, vastas linnapea, et ka siin on mõttekoht. «Haruteed on olemas ning kindlasti on see läbirääkimiste teema.»

Nagu Tallinna–Moskva vagun

Go Rail kuulub kontserni aktsiaselts Go Group, mille üks omanikke Tiit Pruuli märkis, et varem pole nad säärast rongihotelli teenust pakkunud. «See on täiesti esimene sisenemine ärisse, aga see pole äriprojekt – soov on olla osaline ilusas ja suurejoonelises ettevõtmises,» sõnas ta.

Pruuli lisas, et vagunid, kus ööbida saab, näevad välja samasugused nagu Tallinna–Moskva rongis. Seda, kui palju võiks maksma minna kupee või voodikoht, veel teada ei ole.

Siiski aga ei tähendaks rongihotelli Viljandisse tulek seda, et majutuskohtade nappuse küsimus oleks täielikult lahendatud.

Majutuskohad on enamasti täis

Majutust korraldava E-Turist Reisibüroo juhataja Kalle Hanseni sõnutsi on enamik Viljandi majutuskohti hansapäevade ajaks broneeritud ning tekkinud on ka järjekorrad. «Kogu linna peale on 500 voodikohta, lähiümbruses on võetud tuhatkond voodikohta. Need, kes Viljandisse ei mahu, saab ka Pärnusse või Tartusse panna.»

Kõige mõistlikum oleks aga voodikoha saamiseks pöörduda otse reisibüroo poole. «Sest meie teame, millised on tingimused, mis on vaba ja kui pikk on ooteleht,» põhjendas ta. «Paneme huvilised ritta ja kui mõni koht vabaneb, saame anda.»

Männimäe külalistemaja ühtegi numbrituba E-Turisti kätte andnud pole, kuid ka selle 85 kohta on omanik Rait Sule ütlemist mööda suursündmuseks juba broneeritud.

Seevastu Viljandi kultuuriakadeemia ühiselamute Oma Kodu ja Tareke majutusjuht Õilme Põlluste nentis, et kuigi nende võimalikud voodikohad on E-Turistile antud, käib akadeemias pidustuste ajal veel õppetöö ja ühiselamu on tudengite elupaik. «Sai vaadatud eelmiste aastate tubade vabanemist ja sai selline keskmine E-Turistile välja pakutud,» sõnas ta. Täpset arvu ta aga avaldama ei kippunud. «Mis sellest välja tuleb, on väga huvitav.»

Juuni algul asetleidvatele rahvusvahelistele hansapäevadele oodatakse umbes 60 000 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles