Majad hävisid, elud jäid

Jaak Pihlak
, ajaloolane
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Pihlak
Jaak Pihlak Foto: Marko Saarm / Sakala

Põleng sai alguse praegu tühjana seisva endise kultuurikolledži maja kõrval asunud viinamonopoli laohoonest. Seda hoonet enam ei ole nagu ka hulka teisi sellest kvartalist. Raekoja esine oli ju kõik kunagi maju täis!

Viinalaos oli alkoholi sees, küllap sinna sisenes keegi lahtise tulega. Piisas maha visatud suitsukonist. Tuli levis ja suur osa tollast südalinna hävis. Majad põlesid maha raekoja ees ja platsil, kus praegu on Köleri mälestussammas, samuti seal, kus oli kunagi Rubiini kino. Tuli tungis isegi üle Tartu tänava, sinnani, kus praegu on see triibuline kuudik.

Sellel kohal, kus praegu asub Sakala toimetus, põles samuti kõik maatasa. Seal olid ilusad kahekorruselised punasest tellisest hooned. Alles jäid ainult maa all olevad keldrid. Muide, osa neist  on seniajani EVE hotelli ees alles. Kui üheksakümnendatel veeti maa-alust elektrikaablit, murti nendesse sisse. Käisin seal isegi. Need olid täitsa korralikud võlvkeldrid. Võiks arvata isegi, et kui mõni võlv lõpuks kokku variseb, kukub mõni auto sisse. Kesklinnas on selliseid keldreid päris palju. Huvitav, et need omal ajal täitmata jäid. See, kus mina sees käisin, oli üpris tühi, veidi rämpsu seal vedeles. Ma ei tea, kui palju on pooleldi täis aetud keldreid. Seda ei tea keegi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles