Festivalikülalised tootsid ligi 15 tonni prügi

Marko Suurmägi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pürgikast Viljandi folgil.
Pürgikast Viljandi folgil. Foto: Marko Suurmägi

Möödunud nädalal peetud Viljandi pärimusmuusika festivalil koguti nelja päeva vältel 14,7 tonni ehk 479 000 liitrit prügi, mis kõik suunatakse mittetulundusühingu Eesti Pakendiringlus abiga taaskasutusse.

Eesti Pakendiringluse büroojuhi Kristin Tamme sõnul võib XVIII Viljandi pärimusmuusika festivali julgelt nimetada ajalooliseks, sest kõik jäätmed, mis neljal päeval tekkisid, suunati taaskasutusse. „Prügilasse ei veetud mitte midagi,“ rõhutas ta.

Tamm avaldas heameelt, et ka Rohelise lava juures olnud taaskasutustelgi vastu tunti kogu festivali vältel elavat huvi. „Tuhatkond inimest sai seal näha ja oma käega katsuda mitmesuguseid jäätmetest tehtud tooteid, näiteks telliseid, savipotte ja kummimatte,“ rääkis ta.

Taasringlusesse läheb 1,3 tonni klaasi, 1,03 tonni plastmassi ja kilet, 1,1 tonni paberit ja 0,45 tonni metalli. Haljastusmullaks töödeldakse 0,7 tonni biolagunevaid jäätmeid.

Lisaks koguti festivalil 10,2 tonni määrdunud pakendeid, mida kasutatakse Kunda Nordic Tsemendi jäätmepõletisse mineva kütuse toorainena. Sellest saadava jäätmekütuse põletamisel on võimalik toota 14,6 megavatt-tundi elektrienergiat, mis on 73 keskmise majapidamise elektrikulu ühes kuus.

Pakendiringluse koostööpartneri Veolia sorditud tooraine ja jäätmekütus ootavad nüüd Tallinna saatmist.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles