Homme meenutatakse Viljandis kuulsaid karikaturiste

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis Lossi tänav 26 maja fassaadil mälestustahvel, mis meenutab seal kolmveerandi sajandi eest tegutsenud «Karikatuuripuhvetit.»
Viljandis Lossi tänav 26 maja fassaadil mälestustahvel, mis meenutab seal kolmveerandi sajandi eest tegutsenud «Karikatuuripuhvetit.» Foto: KENNO SOO/SAKALA

Kolmapäeval kell 16 avatakse Viljandis Lossi tänav 26 maja fassaadil mälestustahvel, mis meenutab seal kolmveerandi sajandi eest tegutsenud «Karikatuuripuhvetit», kus kohtusid hiljem maailmakuulsust kogenud karikaturistid.

Viljandist ja Viljandimaalt on pärit palju tuntud karikaturiste ja šaržimeistreid. Neist kolm, Evald Reier, Henn Arvo ja Edmund Valtman, suutsid end teostada märkimisväärsel tasemel. Kolme sõbra ja mõttekaaslase elutee lahknes Teises maailmasõjas, mil Arvol ja Valtmanil õnnestus põgeneda läände. Maailma mastaabis jõudis märkimisväärse tunnustuseni Valtman, kes pärjati 1962. aastal Pulitzeri preemiaga. Henn Arvost sai Kanadas maailma ühe suurema alumiiniumikompanii Alcan reklaamikunstnik ja šaržimeister.

Reier, kes jäi punase riigikorra kiuste kodulinna, elab tänini viljandlaste südames kui suurepärane šaržipiltnik ja nöökavate naljajuttude jutustaja.

Lossi tänav 26 fassaadil avatav mälestustahvel jääb linnapildis meenutama selles majas 1941. aastal tegutsenud Arvo, Valtmani ja Reieri ühist šaržijoonistamise stuudiot, nõndanimetatud «Karikatuuripuhvetit».

Kell 17 avatakse Sakala keskuses kolme karikaturisti tööde näitus. Seal eksponeeritud materjali on kogunud Heiki Raudla pikaaegse uurimustöö jooksul. Näitusel saab hea ülevaate kolme karikaturisti eluloost ja loomingust.

Näitus jääb Sakala keskuses avatuks 18. oktoobrini. Selle on koostanud Heiki Raudla, Malle London ja Monika Eensalu-Pihel, näituse on kujundanud Kristi Kangilaski. Mälestustahvli on kujundanud Kristjan Mändmaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles