Ohtlik kiik nurjas maailmarekordi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enne maailmarekordi üritamist suutis Kaspar Taimsoo end madalamatel kõrgustel mitu korda üle võlli kiigutada.
Enne maailmarekordi üritamist suutis Kaspar Taimsoo end madalamatel kõrgustel mitu korda üle võlli kiigutada. Foto: Marko Suurmägi / Sakala

Sõudmises maailma tippu kuuluv Kaspar Taimsoo oli maailmarekordiliselt pikkade aistega kiigel saanud juba sisse sellise hoo, et jalad hakkasid kiikudes peast kõrgemale tõusma, kui võistluste peakohtunik katse lõpetas.

«Liiga ohtlik,» kõlas otsus ning kuu aega tagasi Järvakandis kiikumise maailmarekordi enda nimele saanud Kaspar Taimsoo pidi hootegemise lõpetama.

Laupäeval Viljandi kesklinnas raamatukogu vastas asuvas pargis peetud võistlusel püüdis vähemalt seitsmemeetrist lõpptulemust kolm meest, kuid kiige konstruktsioonis tekkinud probleemi tõttu ei õnnestunud see neist kellelgi.

Enne kui Taimsoole mõõdeti kiige aiste pikkuseks maailmarekordit tähistav 7.13, käis üks korraldaja kiike kaheksa meetri kõrgusel parandamas, kuid kasu sellest ei olnud. Kiik hakkas ohtlikult vänderdama ning halvemal juhul oleks Taimsoo võinud oma kätt vigastada.

Korraldajad selgitasid publikule, et võistlus katkestati ohutuse huvides ning vabandasid ka Taimsoo ees, et tollel ei tekkinud võimalust uut rekordit enda nimele saada. Milles viga täpselt seisnes, ei õnnestunudki korraldajatel kohapeal välja selgitada. Võistluste ühe korraldaja Raimo Merekivi arvates tekkis probleem sellest, et kiige üks post oli pehmemal pinnasel kui teine ning üle seitsme meetri pikkuste aiste juures hakkas see tunda andma. Mure oleks lahendanud kiige teise kohta viimine, kuid selleks oleks kulunud mitu tundi.

Kiikumise maailmarekord jäi endiselt Kaspar Taimsoole, kes augusti keskel suutis üle võlli kiikuda 7 meetri ja 8 sentimeetri pikkuste aistega. Mees ise oli küll tahtmist ja väge täis, et enda saavutatud maailma tippmarki uuendada, kuid pidas ohutust kindlasti tähtsamaks.

Taimsoole oli see elus kolmas kord kiikinguvõistlusel osaleda. Maapinnast 15 meetri kõrgusel pea alaspidi rippumist ta enda sõnul ei karda. Küsimusele, kas maailmarekordi püstitamiseks on vaja pigem jõudu või julgust, vastas ta pikemalt mõtlemata, et julgust.

Viljandimaa lahtiste meistrivõistluste nime all peetud jõuproovi käigus käis kesklinna püstitatud kolmel kiigel üle võlli kiikumas mitukümmend sportlast eri vanuseklassides. Osalejaid oli kokku sõitnud üle Eesti ning publikul oli võimalus näha kümneid katseid, kus osalejad sihile jõudsid ning 3–7-meetriste aistega kiikedel üle võlli ära käisid. (Sakala)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles