Täristi raputus hoiatab autojuhti raudtee eest

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Läinud nädalavahetusel märgiti Pärsti raudteeülesõidu ette maha täristid, mis annavad autojuhtidele märku, et nad lähenevad raudteele. Tänavu suvel said säärased teekattemärgised ka Suure-Jaani ja üks Sürgavere ülesõit.
Läinud nädalavahetusel märgiti Pärsti raudteeülesõidu ette maha täristid, mis annavad autojuhtidele märku, et nad lähenevad raudteele. Tänavu suvel said säärased teekattemärgised ka Suure-Jaani ja üks Sürgavere ülesõit. Foto: Marko Saarm / Sakala

Läinud reedel märgiti Pärsti raudteeülesõidu ette maha autot raputavad täristid ning maanteeameti teatel on nüüd Viljandimaa raudteeülesõidud ohutumaks muudetud.

Nagu ütles maanteeameti Lääne regiooni liikluskorralduse peaspetsialist Alard Tallo, on täristid nüüd kõigil kolmel Viljandimaa raudteeülesõidul, kus need ministri määruse kohaselt olema peavad. Peale Pärsti ülesõidu on autot raputava ja müra tekitava teekattemärgistuse saanud Suure-Jaani ülesõit ja üks kahest Sürgavere ülesõidust. Seal märgiti need maha suve algul. Kokku on Viljandimaal üksteist raudteeülesõitu: lisaks kolmele eelnimetatule veel kaks Võhmas, kaks Olustveres, kaks Viljandis, üks Sürgaveres ja üks Suure-Jaani vallas Jaska külas.

Kuhu sai, sinna tehti

Majandusministri 2011. aastal kinnitatud määruse kohaselt peavad autosid lähenevast raudteest hoiatavad täristid selle aasta lõpuks olema kõigil neil ülesõitudel, mis on püsi- või kergkatte all ja asuvad asulatest väljaspool. Edelaraudtee Infrastruktuuri aktsiaseltsi juhataja Rain Kaarjase sõnutsi on Viljandimaal sääraseid neli: need on Pärsti, Sürgavere, Suure-Jaani ja Jaska ülesõit. Sürgavere teist raudteeülesõitu määrus ei puuduta, sest seal on tee kruuskattega.

Suure-Jaani valda jääva Jaska ülesõidu juurde takistas täristite märkimist Alard Tallo sõnutsi see, et tee pole küllalt lai. «Täristi paigaldamise eelduseks on, et tee on piisavalt lai ja sinna saab teha telgjoone,» selgitas ta. «Seal on liiklusmärgid nõuetekohaselt olemas ning esialgu jääb see nii.»

Küsimusele, kas maanteeametil on plaanis teed laiemaks teha, vastas Tallo eitavalt. Möödunud nädalal Pärsti ülesõidu juurde maha saanud teetähised olid tema kinnitusel Viljandimaal viimased. «Seal, kuhu need oli võimalik teha, on need tehtud.»

Maha märgib maanteeamet

Kuigi Viljandimaal asuv raudteelõik on Edelaraudtee Infrastruktuuri aktsiaseltsi hooldada, märgib täristeid ülesõitude ette maha tee omanik ehk maanteeamet.

Edelaraudtee Infrastruktuuri aktsiaseltsi juhataja Rain Kaarjase sõnutsi on raudteeülesõitude ohutumaks muutmine igati tervitatav. Mäletatavasti leidis Pärsti raudteeülesõidul augusti keskel aset traagiline õnnetus: kella poole kaheksa ajal õhtul Tallinna poolt tulnud rongile sõitis ette BMW ning kaks selles olnud inimest hukkusid sündmuskohal.

Seni oli Pärsti raudteeülesõidukohas vaid liiklusmärk «Stop», Suure-Jaani ülesõidukohas tõkkepuu ja Sürgavere täristitega varustatud ülesõidukohas foor. Jaska külas ja Sürgavere kruuskattega teel hoiatab sõidukeid läheneda võiva rongi eest endiselt stoppmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles