Kantsler süüdistab muuseumijuhti aegluses, muuseumijuht kantslerit kiusamises

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuseumijuht Jaak Pihlak Hüpassaare muuseumimaja juures kolm aastat tagasi, kui seal käis hoone remont. See jäi aga pooleli enne, kui projekti järgi oli ette nähtud.
Muuseumijuht Jaak Pihlak Hüpassaare muuseumimaja juures kolm aastat tagasi, kui seal käis hoone remont. See jäi aga pooleli enne, kui projekti järgi oli ette nähtud. Foto: Peeter Kümmel

Kultuuriministeerium heidab Viljandi muuseumile ette, et see pole suutnud esitada rahataotlust Hüpassaares asuva hoone remondi lõpetamiseks. Kohaliku muuseumi juht peab sellist süüdistust kiusu ajamiseks.

Nädal tagasi käis Viljandimaal kultuuriministeeriumi esindus eesotsas kantsler Paavo Nõgesega ning külaskäik lõppes Suure-Jaani vallas Hüpassaares asuva Mart Saare majamuuseumi juures, kus aastaid tagasi alanud remont endise ministri korraldusel pooleli jäi.

Et kultuuriministeeriumi suur soov on muuta praegune riigiasutus Viljandi muuseum sihtasutuseks ja kaasata sinna ka kohalikud omavalitsused, lubas ministeerium omavalitsusjuhtidega kohtudes, et on valmis majamuuseumis remondi lõpetama.

Täpselt nädal pärast külaskäiku saatis Nõgene mitmele Viljandimaa omavalitsusjuhile kirja, kus võttis taas kokku sihtasutuse loomise plussid ja tuletas meelde, et riik on valmis Hüpassaare majamuuseumi remonti rahastama, kuid muuseum pole suutnud hinnapakkumisi esitada.

«Muuseumipoolne avalik kommunikatsioon on peale meie külaskäiku pigem ministeeriumi antud teemal kritiseerinud, mitte aga väljendanud muuseumile meie poolt kohtumisel lubatut ja seatud ülesannet pädevate hinnapakkumiste edastamiseks,» kirjutas Nõgene.

Ministeeriumi pressiesindaja Katrin Arvisto selgitas, et kantsler pidas selle lausega silmas, et ministeerium tahaks juba näha hinnapakkumisi, aga muuseum pole nende saamiseks pingutanud.

Viljandi muuseumi direktor Jaak Pihlaku hinnangul on selline väide ilmselge desinformatsioon. Ta selgitas, et hinnapakkumiste saamine nädala aja jooksul pole võimalik.

«Esiteks tuleb arvestada, et ministeerium pole nõus ehitust rahastama nii suures mahus, nagu projekt ette näeb,» selgitas Pihlak. Tema sõnul on kava järgi majamuuseumi teisele korrusele ette nähtud duširuum ja WC, esimesele korrusele WC ning õue biotiik.

«Kantsler teatas, et ministeerium on valmis rahastama esimesele korrusele duširuumi ja WC ehitamist ning õue kogumismahuti rajamist,» meenutas muuseumijuht. «Selline muutus tähendab aga projekti muutmist.»

Nii saatiski Pihlak kohe kohtumispäeva õhtul hoone projekteerijale kirja küsimusega, kuidas saaks projektis muutusi teha. Kolmapäeval sai ta vastuse, millest selgus, et biotiigi asendamiseks kogumiskaevuga tuleb saada vallavalitsuse nõusolek. «Kolmapäeva õhtul saatsin vallavalitsusele vastava taotluse, aga omavalitsus ei saanud mulle ju kohe neljapäeval vastata,» nentis Pihlak reede õhtul. Selleks ajaks omavalitsuse kinnitust veel polnud.

Nädala jooksul suhtles Pihlak ka Viljandis asuva ehitusfirma Silindia juhiga, kes tunnistas, et ilma projektita ei saa ta adekvaatset hinnapakkumist teha. «Suurusjärgu saab öelda, aga detailid saavad selgeks siis, kui projekt on paigas,» lisas ta.

Mart Saare majamuuseumi remonditi mõned aastad tagasi, kuid selle lõppedes tekkis hoones olukord, et vesi tuli majja, aga ära ei voolanud. Ehitamata jäeti WC-d ning ehituse käigus lammutati ka õues olnud kuivkäimla.

Jaak Pihlaku väitel oli põhjuseks eelmise ministri Rein Langi otsus lõpetada majamuuseumi remont enne tööde lõppu. Kaks aastat tagasi tegi ministeerium auditi, et selgeks saada, mis Mart Saare majamuuseumi remondi juures valesti läks. Auditi tulemustes loendati küll üles kõik tegemata jäänud tööd, kuid ei antud selget vastust, kelle süül selline asi juhtus. Nenditi vaid, et remondiks ei olnud piisavalt raha.

Toonane ministeeriumi kantsler Siim Sukles ütles 2012. aasta oktoobris, et muuseumil tuleks lisatööde maksumuse hindamiseks teha tegelikke võimalusi ja otsest vajadust arvestav remondikava ning küsida hinnapakkumised. Pihlaku teatel esitas muuseum seni viimase hinnapakkumise ministeeriumile 2013. aasta detsembris. Siis selgus, et praegu kehtiva projekti elluviimiseks kuluks üle 100 000 euro.

Juba 2012. aasta lõpul algatas aga kultuuriministeerium Pihlaku sõnul Hüpassaare muuseumi üleandmise keskkonnaministeeriumile ja lõpetas investeeringud. Paraku keeldus keskkonnaministeerium sellest pakkumisest. Siis alustati ettevalmistusi, et anda kõnealune majamuuseum koos Viljandi muuseumi hoonetega  üle Riigi Kinnisvara aktsiaseltsile. Ka sellest ideest pole asja saanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles