Suure-Jaani laat loodab kokku meelitada 3000 ostlejat

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nädal tagasi peeti laata Suure-Jaani vallas Vastemõisas. Täna on veel suurem laat Suure-Jaani vallakeskuses.
Nädal tagasi peeti laata Suure-Jaani vallas Vastemõisas. Täna on veel suurem laat Suure-Jaani vallakeskuses. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tõenäoliselt tänane Viljandimaa kõige rahvarohkem üritus on Suure-Jaanis, kus peetakse neljandat aastat sügislaata. Kaupa on pakkumas üle 150 müüja ning külastajaid oodatakse kaunil päeval kokku ligi 3000.

"Laata oleme kavandanud sügisesele ajale, kui inimestel peaks olema põllul juba kõik kasvatatud ning hakatakse koguma talvevarusid," rääkis Suure-Jaani vallavanem Tõnu Aavasalu. "Praegu oleks just õige aeg täiendada varusid laadal."

Suure-Jaani laadal osaleb kokku sadakond müüjat, lisaks on poolsada kauplejat tulemas samal ajal ja enam-vähem samas kohas toimuvale kirbuturule. Vallavanema selgitusel on laadakauba valik väga lai. "Igasugustest istikutest vidinateni välja, lisaks on ka kirbuturg,“"selgitas ta. "Inimesed saavad nii oma seismajäänud asju müüa ja vahetada."

Suure-Jaani laata peetakse neljandat korda ning juba on see kerkinud Põhja-Viljandimaa suurimaks omataoliseks ettevõtmiseks. Vallavanem Tõnu Aavasalu loodab aga, et kaubapidu areneb veelgi ning eemärk on saada maakonna tugevaimaks laadaks. "Viljandimaal sellist tugevat maakondlikku laata ei ole, võib-olla meie laat ikkagi kasvab veel edasi," nägi ta võimalust. Selles mõttes, et me näeme, et arenguruumi ikka on veel natukene.

Tänasel laadal on nii eriilmelist kaupa, õpitoad kui meelelahutus. Aavasalu meenutas, et mullu räägiti seentest ja nende kasutamisest. Sel aastal on aga kavas Enn Tobrelutsu õpituba lina teemal. "Ja kindlasti on ka Vladislav Koržetsi kalaköök huvitav," lubas vallavanem

Kalatooted on Suure-Jaani laadal olnud alati väga minev kaup. Aavasalu ise loodab, et kohalikud kaupmehed tulevad müüma angerjat, sest see on alati kiiresti ära ostetud. "Paari tunniga on kõik läinud," teadis ta. Pakutakse aga ka liha, Pepsi sibulat ja küüslauku, kohalikku mett ja istikuid.

Eelmisel nädalavahetusel oli Suure-Jaani vallas kaks laata, kui laupäeval kaubeldi Sürgaveres ja pühapäeval Vastemõisas. Lisaks oli taimelaat laupäeval ka Suure-Jaanist kümnekonna kilomeetri kaugusel asuvas Võhmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles