Tants ümber maja tõi mängu allkirja võltsimise kahtluse

Ketlin Beljaev
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna tänav 8 maja juures toimuv on olnud linnale pinnuks silmas juba pool aastat. Hoopis segane lugu on aga arhitekt Leonhard Lapiniga, kes väitis, et tema ei tea sellest majast midagi, kuigi just tema nimi seisab linnale esitatud projektijoonistel.
Tallinna tänav 8 maja juures toimuv on olnud linnale pinnuks silmas juba pool aastat. Hoopis segane lugu on aga arhitekt Leonhard Lapiniga, kes väitis, et tema ei tea sellest majast midagi, kuigi just tema nimi seisab linnale esitatud projektijoonistel. Foto: Elmo Riig / Sakala, Margus Ansu (Postimees), montaaž

Tallinna tänav 8 maja omaniku poeg Aleksander Laane saatis Viljandi linnavalitsusele teabenõude, milles soovis muu hulgas viivitamatut avalikku vabandamist laimu pärast, nagu oleks tema või ehitaja Imre Tael võltsinud projektijoonistel arhitekt Leonhard Lapini allkirja.

Muinsuskaitsealal paiknev Tallinna tänav 8 maja seisab maikuust saadik katuseta, sest Aleksander Laane pole esitanud linnale seniajani nõuetekohast projekti. Lisaks saadab varem esitatud skitseeringuid kahtlus, et neil pole tegelikult mingit pistmist nimeka arhitekti Leonhard Lapiniga, kelle nimi on joonistele alla kirjutatud.

Viljandi peaarhitekt Laur Pihel oli üks neist, kellele Aleksander Laane pühapäeval laimu levitamise kohta teabenõude läkitas. Pihel leidis, et Viljandi linnavalitsuse kahtlus on täiesti põhjendatud, sest suvel helistas kultuuriväärtuste spetsialist Monika Rauba Leonhard Lapinile ja sai vastuseks, et too pole Viljandis ühtki projekti teinud ega ole Tallinna tänav 8 majast midagi kuulnud. Seda kinnitas ka Rauba ise.

Kui Laur Pihel Leonhard Lapinile hiljem kirjutas, et asja lähemalt uurida, vastas too, et oli Raubaga vestlemise ajal viibinud välismaal ja mõtetega Eestist eemal – tegelikult ta ikkagi teadvat sellest projektist.

Eile sai ka Sakala Leonhard Lapini telefoni otsa. Arhitekt imestas, kes sellist jama tema kohta ajab, ja kinnitas, et pole Viljandisse ühtegi projekti teinud. Küsimusele, kuidas võis tema nimi Tallinna tänav 8 maja projektijoonistele sattuda, vastas Lapin, et tema nime on lihtsalt ära kasutatud. Tema ja tema arhitektibüroo pole selle eest ka mingit tasu saanud.

Kus siis ikkagi tõde on, kui Lapin väidab üht ja Laane nõuab avalikku vabandamist laimu eest, millel on justkui tõepõhi all? Aleksander Laane arvas, et Lapin ei taha ennast selle teemaga enam lihtsalt siduda. Oma jutu järgi istus Aleksander Laane koos Imre Taela, Leonhard Lapini ja veel ühe seltskonda pakkuva arhitektiga Wiiralti kohvikus maha, et koos kõik joonised üle vaadata. «Lapin vaatas projekti üle, esitas paar küsimust ja viseeris ära. Ma arvan, et Imrel on see paber seniajani olemas,» rääkis Laane.

Laur Pihel ütles, et ta pole seda teemat seni arhitektide liidus ja ajakirjanduses tõstatanud vaid kollegiaalse austuse tõttu Leonhard Lapini vastu.

Kas ja kus peitub lõplik tõde, jäägu asjaosaliste südametunnistusele. Lugu Tallinna tänav 8 majaga on aga muutunud põhimõtteliseks sõjaks, milles ei paista järele andvat kumbki pool. Mis juhtus maja juures eile ja kuidas tunnevad ennast seal ruume rentivad ettevõtted kilekatuse all sügisele vastu minnes, saab pikemalt teada SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles