Laupäeval on villa Nemwalzi uksed uudishimulikele valla

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villa Nemwalzi teavad kõik, kes on mööda Trepimäge kõndinud. 15 aastat tühjalt seisnud imposantne hoone on taas korras.
Villa Nemwalzi teavad kõik, kes on mööda Trepimäge kõndinud. 15 aastat tühjalt seisnud imposantne hoone on taas korras. Foto: Elmo Riig

Viljandis Trepimäe ääres Maaelu Edendamise Sihtasutuse bürooks renoveeritud villa Nemwalzi uksed on laupäeval valla kõigile huvilistele.

Tallinnast Viljandisse kolinud ning sel reedel uues kohas soolaleivapidu pidav sihtasutus ootab linlasi oma majaga tutvuma laupäeval kella 11–14. Tutvustusringkäigud algavad kell 11 ja 12.30.

«Paljudel viljandlastel on selle majaga seotud isiklikud mälestused, mistõttu ostustasime pakkuda linnarahvale võimalust ruumidele pilk heita. Lisaks oleme valmis tutvustama sihtasutuse tegemisi,» sõnas sihtasutuse juhatuse esimees Raul Rosenberg.

Aadressi Oru tänav 21 kandva heimat-stiilis villa projekteeris arhitekt Johannes Fuks ning seda hakati ehitama 1925. aastal. Et maja asub randa viiva Trepimäe ääres, on seda sageli kujutatud Viljandit kui suvituslinna tutvustavatel postkaartidel. 1931. aastal tehtud foto tiitelküljel olev märge näitab, et maja kuulus siis Nemwalzi perele, ning sestpeale on hoonet tuntud eeskätt villa Nemwalzina.

1940. aastal maja riigistati ning anti keskhaiglale. Hiljem tegutsesid seal lastesõim ja -aed. 1997. aastal jäi maja tühjaks ja hakkas lagunema ning selle lõunapoolne osa sai tulekahjus tugevalt kahjustada.

Maaelu Edendamise Sihtasutus ostis maja 2012. aastal ning selle renoveerimine lõppes tänavu augustis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles