Väikesed klaaspurgid on praegu menukaup

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seente sissetegemiseks Magaziini purke otsima tulnud Helju Kerge nentis, et tema ostab ainult 300-milliliitrisi, sest nende sisu saab ühekorraga ära süüa.
Seente sissetegemiseks Magaziini purke otsima tulnud Helju Kerge nentis, et tema ostab ainult 300-milliliitrisi, sest nende sisu saab ühekorraga ära süüa. Foto: Elm Riig / Sakala

Et praegu käib suure hooga hoidiste tegemine, ostetakse Viljandi kauplustest rohkesti igat masti purke ja pudeleid.

Leola tänaval asuvas Magaziinis müüakse neid väga rikkalikus valikus. Nagu ütles poe juhataja Krista Rillo, lähevad praegu kõige paremini 300–500-milliliitrised purgid. «Need sobivad hästi meele ja seentele, aga ka moosile.»

Viimastel nädalatel on purgid Rillo sõnutsi olnud suisa nende kõige menukam müügiartikkel ja neil tuli teha lisatellimus. «Mahlapudeleid võetakse samuti, aga vähem kui eelmisel aastal. Seevastu veini tehakse kõvasti. Seda näitas juba eelmine aasta.»

Läinud nädala neljapäeval tiirutas Magaziini purgileti ümber palju inimesi. Teiste seas oli seente sissetegemiseks purke otsima tulnud Helju Kerge. «Tänavu on eriti hea seeneaasta,» märkis ta. «Mina panengi purki ainult seeni. Marineerin just kuuseriisikaid – need on väga head. Aga mulle meeldib ka seenemöks. Eile sai seda tehtud 20 purki.»

Kerge ladus ostukärusse 27 purki. «Mina suuri purke ei osta, võtan neid 300-seid. No vaadake, kui ilusad vanamoodsad! Panen siia kleepsu ka peale ja väga nägus saab.»

Kerge oli lahkesti nõus lehelugejategagi oma seenemöksi retsepti jagama. «See on lihtsalt väga hea,» kinnitas ta ning lisas, et kokkamine nõuab suurt fantaasiat.

Ka Bauhofist on klienditeenindaja Terje Antoni sõnutsi viimasel ajal rohkesti kõikvõimalikke purke ja pudeleid ostetud. «Nende müük kestab oktoobri lõpuni, sest juurikad on ju veel tulemata. Kaubaks läheb nii väikseid kui suuri purke. Muu hulgas on küsitud ka kümneliitrisi.»

HELJU KERGE SEENEMÖKS

Kaks kilo kupatatud või praetud seeni (parimad on kuuseriisikad)
Kaks kilo tomateid
Kilo sibulat
Paar porgandit
Pool klaasi toiduõli
Maitse järgi soola ja pipart

Haki sibul ja riivi jämeda riiviga porgand, võta tomatitel nahk maha (seda saab teha neid veidi kuumutades). Vala õli potti ja pane sisse kõik koostisained, juurde soola ja pipart. Kes soovib, võib suure koguse peale ka supilusikatäie äädikat lisada. Keeda, kuni tundub valmis olevat.

Seenemöksi võib hakata kohe sööma, aga ka talveks tallele panna.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles