Karksi-Nuia mees jooksis korvpalliga Guinnessi rekordi

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Number 84 all lõpetas pühapäeval Tallinna maratoni Joosep Mooses. Karksi-Nuiast pärit mees läbis korvpalli põrgatades 42,2 kilomeetrit ajaga 3:14.57, millega ta sai sel alal Guinnessi rekordi omanikuks.
Number 84 all lõpetas pühapäeval Tallinna maratoni Joosep Mooses. Karksi-Nuiast pärit mees läbis korvpalli põrgatades 42,2 kilomeetrit ajaga 3:14.57, millega ta sai sel alal Guinnessi rekordi omanikuks. Foto: Erik Prozes / Postimees

Pühapäeval jooksis Joosep Mooses Tallinna maratonil korvpalli põrgatades end ajaga 3:14.57 Guinnessi rekordi omanikuks. Karksi-Nuiast pärit noormees on nii korvpalli kui kergejõustikuga tegelnud peaaegu terve elu.

Korvpalli on Mooses oma sõnutsi vahelduva eduga mänginud teisest või kolmandast klassist saati ja Eesti kahevõistlejate meeskonnas massööri-füsioterapeudina töötades on suusalaagrites jätkunud aega pikamaajooksuks mahtu koguda.

«Nii et kogu aeg on käsi pulsil ja jalg soe,» sõnas ta.

Ligi üheksa minutit parem

Maratoniks valmistumine võis alata kaks nädalat varem, siis, kui nimi sai kirja pandud. «Ühe nädala tegin lihtsalt jooksu ja teisel nädalal mõtlesin, et teen mõne trenni palliga ka, aga kuna ma kossutrennis niikuinii käin, ei näinud sellel eraldi mõtet,» rääkis ta.

Õigupoolest tuli 42,2-kilomeetrisel maratonirajal jooksjale Guinnessi rekord teisel katsel. Joosep Mooses meenutas, et eelmisel aastal oli väikses grupis jagatud infot, et niimoodi võiks joosta, ning kuna maratoni läbitegemise mõte oli nagunii peas, saigi see ette võetud.

Tol korral jäi ameeriklase Mark Otti 2010. aastal Michigani osariigis Dearbornis Martiani maratonil välja joostud ajast 3:23.43 puudu veidi vähem kui minut. Tänavu ületas eestlane Otti tulemise peaaegu üheksa minutiga.

«Sel aastal mul tegelikult ei olnud isu jooksma minna, aga korraldaja tegi ettepaneku ja nii ta siis läks,» tunnistas Mooses. Seekord oli ta juba stardis kindel, et saab Ottist parema aja. Kahtlus oli vaid, et ehk jooksevad korvpallur Marti Medar ja Mirjo Koit, kes samuti palliga stardis olid, veel kiiremini. Medari tulemuseks jäi aga 3:44.27 ja Koit lõpetas ajaga 4:43.32.

«Teadsin, et olen umbes 3:15 vormis, ja läksin tempomeistritega kohe kaasa. Kui oleksin natukene ära kukkunud, poleks ka hullu olnud,» lausus ta.

Mulluse maratoni rekordikatsetuselt meenusid jooksjale nii mõnedki äpardused, näiteks kukkus rinnanumber kolm korda ära ja selle tagasipanemine nõudis oma aja. Toona läks ta rajale ka veidi teise põrgatamistehnikaga, mistõttu sattus pall mitu korda selja taha.

Rekord tõi kirju ja õnnitlusi

Seekord püsis pall aga korralikult käes. «Tempo ei ole ju ka väga kiire, alla viie minuti kilomeeter, nii et see põrgatamine küll ei sega, või kui siis ainult mõnda konkurenti, kes seda monotoonset toksimist peab kuulama,» tähendas Joosep Mooses. Ta märkis, et samas keegi halvasti ka ei öelnud.

Paaril korral tahtis seegi kord pall jooksjal käest kaduda, näiteks joogipunktis, kus tempot pidurdatakse ja on oht kellelegi otsa joosta.

«Munakiviteel põrkas see ka natuke kõrvale ja kehvem oli paaris kohas vanalinnas kruusastel lõikudel – seal muutus asi libedaks. Aga üldiselt võib küll öelda, et pall püsis hästi käes,» jutustas rekordiomanik.

Eestis püstitatud tulemus läheb nüüd Guinnessi rekordina fikseerimisele ning kuu või poolteise pärast peaks tulema avalik kinnitus. «Mina ilmselt saan diplomi seinale ja sellega kogu lugu piirdubki,» ütles Mooses. Eriliselt teistmoodi tunnet koht rekordipüstitajate hulgas talle ei andnud, kuid ta on saanud palju õnnitlusi ja kirju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles