Muinsuskaitsjad on Riiaga solidaarsed

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandis on täna jalutuskäik Vanal kalmistul kalmistute asjatundjate Janis Tobrelutsu ja Kalle Pullmani eestvedamisel.
Viljandis on täna jalutuskäik Vanal kalmistul kalmistute asjatundjate Janis Tobrelutsu ja Kalle Pullmani eestvedamisel. Foto: Elmo Riig / Sakala

Läti muinsuskaitsjad valisid tänavuseks Euroopa muinsuskaitsepäevade teemaks Riia tänavad, et toetada Riia staatust Euroopa kultuuripealinnana ja anda teistele Läti linnadele võimalus saada osa kultuuripealinna toimetustest. Naaberriigi toetuseks kutsuvad ka Eesti muinsuskaitsjad tutvuma oma linnade ajalooga seekord läbi Riia perspektiivi. Viljandis on täna jalutuskäik Vanal kalmistul kalmistute asjatundjate Janis Tobrelutsu ja Kalle Pullmani eestvedamisel. Räägitakse nii kalmistu ajaloost kui linna plaanidest selle hooldamisel.

Viljandis ühendab Riia maantee ajaloolist Viljandit paneelelamute piirkonnaga. Tänav algab Vana kalmistuga. Üks tähelepanuväärsemaid hooneid Viljandis Riia maantee ääres on Toomas Reinu projekti järgi 1970. aastatel valminud tuletõrjedepoo.

Päeva korraldajate kinnitusel on ajas tagasi vaadates ilmselge, et Riia on tähtis linn ka Eesti kultuurile. Riias langetati tähtsaimad Liivimaa rüütelkonda ja kubermangu puudutavad otsused. Seal on saanud hariduse märkimisväärne hulk eesti kultuuri- ja ühiskonnategelasi, sealhulgas poliitikuid, vaimulikke, insenere ja arhitekte. Riias tegutses ja tegutseb mitu Eesti seltsi.

Riia tänav on viies Lõuna-Eesti linnas: Viljandis, Mõisakülas, Valgas, Tartus ja Pärnus. Läti piiril paiknevates Valgas ja Mõisakülas on Riia tänav üks nende linnade lühemaid ega vii Riiga, seevastu paiknevad need linna südames. Mõisakülas jääb Riia tänava nurka linnavalitsuse hoone. Viljandis ja Tartus on olnud Riia väravad, Tartus ja Pärnus Riia eeslinnad.

Ringkäik algab kolmapäeval, 10. septembril kell 16 Vana kalmistu vana valge kabeli juurest. Ette registreerima ei pea ning osalemine on tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles