Tõeliselt hea muusika tuleb südamest

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ale Möller Band Rootsist.
Ale Möller Band Rootsist. Foto: www.folk.ee/festival

Täna õhtul astub Kirsimäel üles paljude tiitlitega pärjatud Rootsi ansambel Ale Möller Band, keda nii festivali korraldajad kui publik on juba aastaid Viljandis näha igatsenud. Üle kogu maailma kontserte andnud Ale Möller Bandi loomingu põhiteema on alati olnud eri kultuuridest pärinevate muusikute kohtumine.

Ale Möller, hakatuseks kohustuslik küsimus: mida teate Eestist ja Viljandist?

Olen Eestis käinud ainult ühe korra. Mulle meeldis väga siin mängida ja publik oli suurepärane.
Oleme lähestikku elavad naabrid, kellel oli mitu aastat võimatu kohtuda. See tuleb nüüd tasa teha.
Viljandi festivalist olen teistelt muusikutelt palju head kuulnud, aga mul endal on nüüd esimene võimalus siin mängida. Ei suuda ära oodata!

Olete öelnud, et otsite alati sellist sound’i, kus üks noot jutustab terve loo. Kui keeruline on seda üht ja õiget nooti leida?

See on tõeliselt keeruline, kuna alati ei suuda üks noot luua maagiat. Kõik sõltub energiast ja keskendumisest. Iga kontsert on omamoodi.

Te olete koostööd teinud väga paljude eri mandritelt pärinevate muusikutega. On see tõsi, et muusika keel on universaalne ja üheselt mõistetav kõikjal maailmas?

On tõsi küll, et muusika on universaalne keel, aga see ei tähenda, et sellest kõikjal maailmas ühtemoodi aru saadakse. Tuleb kõvasti tööd teha, et erinevaid muusikastiile mõista, aga see on raudselt väärt iga kulutatud minutit.

Meil Eestis on teemaks olnud see, et pärimusmuusika töötlustega ei tohiks liiale minna. Minu meelest aga peabki rahvalaul arenema. See tõestab, et ta on elus.

Olen absoluutselt nõus! Meil Rootsis oli muide täpselt sama küsimus päevakorral, kuid nüüd paistab, et enamik inimesi saab aru, et traditsioon saab ellu jääda ainult siis, kui ta muutub koos ajaga.
Mina olen õppinud mängima nii, nagu seda tehti vanasti. See oli hulk aastaid mu huvi ja armastus, aga mul pole olnud iialgi ambitsioone kas või teeselda, et mängin täpselt nii, nagu seda kunagi tehti.

Milline on pärimusmuusika tulevik järjest globaliseeruvas maailmas?

Keeruline öelda. Ilmselt on see eri kohtades erinev.  Globaalne popmuusika kusjuures näitab üles järjest kasvavat huvi kohaliku traditsionaalse muusika vastu.

Ale Möller Bandi kontserdid on välja müüdud kõikjal maailmas. Mis te arvate, mis inimesi teie muusika juures paelub?

Loodan, et inimesed saavad aru, et me kõik tõesti armastame muusikat. Muidugi armastame publikut ka! Meid on kindlasti parem kuulata ja vaadata kontserdil, oleme live-bänd.

Te mängite ise buzukit, mandoolat, akordioni, flööte, harmoonikat ja veel paljusid pille. Milline nendest instrumentidest on teile kõige südamelähedasem?

Hmm... See on nagu küsida isalt, milline tema lastest talle kõige kallim on. Mandoolat kasutan päris tihti. Mitu erisugust naturaalpilli on ka väga südamelähedased.

Milline on kõige ilusam muusika maailmas?

Selline, mis tuleb avatud südamega muusikust, kes tõesti armastab seda, mida teeb. Kui sellel muusikul on hea publik, teeb see ka muusika heaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles