Abja kandis kõmmutati elektroonilist põtra

Üllar Priks
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Abja vallas Kuritse lasketiirus kõndis laupäeva hommikul kummikute lirtsudes ringi pea kolmkümmend jahilaskjat. Kõigil kõrvaklapid kenasti peas, nagu kuulaks igaüks omaette muusikat. Taolistel võistlustel on heli summutavad abivahendid suisa hädavajalikud, sest muidu on võistleja kõrvad juba peale esimest pauku lukus.

Võistluse peakorraldaja Arne Kärmas oli lahkesti nõus võistluse põhimõtteid seletama. Tema ütlemist mööda sai iga laskur saja meetri kaugusel hekseldavat liikuvat märklauda tulistada kokku nelikümmend korda ehk siis neli kümnelasulist seeriat. Kui varem lasti võistlustel märki samasuguste kuulidega nagu jahiski, siis nüüd on Kärmase sõnul lubatud ka väiksema kaliibriga laskemoon. Eks ikka selleks, et kergem kõmmutada oleks. Muide, püssi võib laskeasendisse tõsta alles siis, kui märklaud põõsastest nähtavale ilmub.

Jahindusega juba 46 aastat seotud mees meisterdab ka ise lasketiirude varustust. „Vanasti otsiti kuskilt mõni raudteerööbas ja mehed sikutasid märki trossidega. Nüüd pole muud kui vajuta nuppu. Isegi punktid hüppavad ise automaatselt kuvarile,“ seletas Kärmas. Mitmed võistlejaid istuski eemal telgi all ja jälgisid konkurentide pingutusi teleriekraanilt. Taolisi terviklahendusi on Kärmas ehitanud kõikjale Eestisse ning isegi lõunanaabritele Lätti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles