Viimasel ajal levinud skeem laseb liugu kurttummade arvel

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arno Nöps tõmbas sulil käest mapi, milles oli ettevõtmisele tõepärasuse lisamiseks logode ja allkirjadega paberileht, millelt võis aru saada, et mõniteist inimest on juba raha annetanud.
Arno Nöps tõmbas sulil käest mapi, milles oli ettevõtmisele tõepärasuse lisamiseks logode ja allkirjadega paberileht, millelt võis aru saada, et mõniteist inimest on juba raha annetanud. Foto: Sigrid Koorep / Sakala

Viimastel päevadel on Viljandis inimesi peatanud tõmmud kodanikud, kes püüavad välja petta raha, väites, et see läheb puuetega inimestele ja vaeslastele. Eile peatas petturite tegevuse Männimäe Selveri juures Arno Nöps, kes neil mapi käest ära tõmbas.

Mapis oli kehvas trükis leht, millel oli muuhulgas invaliidimärk ja Handicap Internationali logo. Paberil seisis kiri: «Kurttumm puuetega ja vaeste laste tunnistus piirkondlik uhendus: me tahame saavutada rahvusvahelist keskust.»

Viljandi politseijaoskonna juht Alvar Pähkel nentis, et kuigi tegu on pettusega, soodustab registreerimisleht, kuhu lastakse inimesel kirjutada oma allkiri, linn ja annetatav summa, arvamust, et ettevõtmine on aus.

«Psühholoogiliselt survestatakse inimest suuremat summat annetama sellega, et registreerimislehele on kantud näited annetatud summadest, mille tegelikult on sinna kirjutanud kelmid ise.»

Rünnak pastakaga

«Selle peale, kui ma temalt mapi ära tõmbasin, ründas ta mind pastakaga,» kirjeldas Arno Nöps eilset juhtumit ja näitas oma pastakatinaga auguliseks torgatud ja soditud peopesa.

Nöps kõneles, et õigupoolest olid sulid lähenenud tema emale, kelle esitine mõte oli, et vaeseid ja haigeid tuleb ikka toetada. Nöps jõudis jaole, kui petturid juba järgmise auto juurde suundusid. Ta tõmbas neil mapi käest ning lukustas end sellega oma autosse. «Ta tuli minu juurde ja kukkus inglise keeles õiendama, et mis probleem mul on. Ma ütlesin: «Sina oled probleem, sest sa oled varas»,» rääkis Nöps ja lisas, et mapi koos rahakogumislehega viib ta nüüd politseisse, sest ehk saab sellest asitõend.

Õigupoolest küsisid petturid Viljandis raha juba üleeile. Kurttumma teeselnud neiu näitas ühele linlasele rahakogumise paberit Centrumi juures. Kui potentsiaalne annetaja läks autost rahakotti otsima, koputas talle õlale võõras naine ja hoiatas, et tegemist on petistega. Naine rääkis, et mustlasneiu oli ka temalt ennist Bau­hofi ehituspoe juures raha küsinud ja saanud. Et asi hiljem kahtlane tundus, teatas naine sellest politseile ning soostus Alvar Pähkli sõnul arvatavate petturite vastu ka ütlusi andma.

Centrumi juures korravalvureid nähes pistis neiu jooksu auto poole, milles istus pealtnägijate hinnangul kaks mustlasnoormeest. Politseinikud toimetasid sündmuskohalt jaoskonda neli tõmmut noorukit: kaks meest ja kaks naist.

Roosid ja kurttummad

Jaoskonda viimine sulide tegevust siiski ei lõpetanud. Lisaks üleeilsele teatele, et Riia maanteel koguvad tõmmud isikud väidetavalt kurttummade toetuseks annetusi, sai politsei uue teate, et sama tehakse Tallinna tänaval.

Alvar Pähkel toonitas, et sellise skeemiga on püütud raha välja petta igas Eesti otsas ning politsei on inimesi sulide eest hoiatanud ja teinud menetlusi isikute vastutusele võtmiseks. Mõni aeg tagasi püüti inimestele jagada linnas roose ja nõuti seejärel nende eest raha, kuid viimastel aastatel on levinud just kurttummade heaks annetuste korjamine.

Üldjuhul teevad seda tõmmud naised või mehed, kes kõnelevad vene keeles ning väidavad, et koguvad annetusi kurtide ühingu toetuseks. Võib juhtuda, et rahakorjajad suhtlevad ka žestidega, viidates registreerimislehele ning jättes endast mulje kui kurttummast. Politsei andmetel on vaid üksikud inimesed väikse summa annetanud. Üldjuhul ollakse petuskeemiga kursis ning raha välja ei käida.

Politsei rõhutab, et veendumata dokumendi sisus ning aru saamata, milleks allkirju ja raha kogutakse, ei tohiks ükski inimene raha loovutada ega paberitele alla kirjutada. Kahtluste korral tuleks kindlasti ühendust võtta politseiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles