Turismitalude tee jäi puu taha

Marko Suurmägi
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valma seikluspargi omanik Kalle Kütt seisab oma maa peal ning teel olevad puud on ametlikult naabri kinnistul. Suure teeni jääb sellest kohast paarkümmend meetrit.
Valma seikluspargi omanik Kalle Kütt seisab oma maa peal ning teel olevad puud on ametlikult naabri kinnistul. Suure teeni jääb sellest kohast paarkümmend meetrit. Foto: Marko Suurmägi / Sakala

10 000 eurot või tulevad palgid teele, oli naabrimees Peeter Kaarese lühike sõnum kahele Võrtsjärve-äärse turismitalu omanikule. Ettevõtjad raha ei maksnud ja eile kella kahe ajal langesidki puud teele.

«Mul on 55 klienti seminari pidamas ja kui mingil põhjusel peaks kiirabi või päästeteenistuse abi vaja minema, ei saa nende autod enam minu turismitalu juurde,» nentis eile Valma seikluspargi omanik Kalle Kütt.

Tema vahetus naabruses asuvas Järveveere puhkekeskuses pidas samal ajal seminari poolsada Tartu õpetajat. Nemadki olid Võrtsjärve äärde sõitnud mööda pisikest Lorupi teed, mille Peeter Kaarese saetööd eile keskpäeval kinni panid.

«Ta lihtsalt püüab raha välja pressida,» oli veendunud Kalle Kütt, kes eile kutsus sündmuskohale politsei ning pöördus kohtu poole.

Kas väljapressimine või aktiivne müük?

Nii Kalle Kütt kui tema naabrimees, Järveveere puhkekeskuse juht Taavi Liseiski said sel nädalal Peeter Kaareselt kaks telefonikõnet. Ettevõtjate kirjeldust mööda pidas Kaares nii teisipäeva õhtul kui neljapäeva hommikul neile kiire monoloogi, mille sisu oli, et maksta tuleb 10 000 eurot või ta paneb tee palkidega kinni. Esmalt lubas ta tee sulgeda reedel, seejärel aga neljapäeval.

Kaarese sõnul on jutt telefonikõnedest ja 10 000 eurost küll õige, aga tema ei ähvardanud, vaid pakkus mullu ostetud 7000 ruutmeetri suurust maatükki müüa.

Peeter Kaares selgitas, et tema poeg oli puhketalude naabriks saanud poolteist aastat tagasi, kui ostis umbes 1000 euro eest maatüki, millel oli võsa ja heinamaa. Selle müüs talle turismitalude naabruses elav Arvi Kingisepp, kellele ei meeldinud, et ettevõtjad oma reklaamviidad tema maa peale panid ning selle eest ei maksnud. Korra oli Kingisepp naabritega sellest ka rääkinud, kuid tema sõnul olla naabrid teda solvanud ning seejärel mõõtis ta väikse tüki oma kinnistult välja ja müüs maha. «Peeter tahtis seda osta,» meenutas ta.

Nüüd on maatükk kümme korda kallimalt müügis. «Oleme seni tegutsenud sõbralikult ja heanaaberlikult,» oli Kaares veendunud, viidates sellele, et tema poeg on poolteist aastat lubanud turismitaludel teed kasutada.

Kas eilne puude langetamine oli tahtlik või mitte, jäi pisut segaseks. Kaares väitis, et hakkas oma maal küttepuid tegema ning selleks oli lausa raielubagi võetud. Selles, et umbes kümnest esimesest puust kaheksa teele langes, olevat olnud süüdi valelt poolt puhunud tuul.

Pärast üksikute puude langetamist lõigati kõik mahasaetud tüved selliseks, et neist sentimeetritki naabri maale ei ulatuks, ning nii Kaares kui temaga kaasas olnud saemees lahkusid sündmuskohalt. «Ilm läks kehvaks,» selgitas Kaares ja lubas hiljem naasta.

Ajakirjaniku küsimusele, kas ta lubaks naabritel teel olevaid puid nii palju liigutada, et sealt autodega läbi pääseks, ei tahtnud Kaares vastata ei jaatavalt ega eitavalt. Lõpuks aga lausus, et kuna naabrid kutsusid kohale politsei ja ajakirjanduse, siis ta kompromissile ei lähe.

Absurdne kruntide piir poolitab teed

Lorupi tee sulgemiseks olevat omanikul enda meelest õigust piisavalt, sest notariaalselt kinnitatud ostu-müügilepingus on öeldud, et temale kuuluvad mõnikümmend meetrit sellest ei ole avalikuks kasutamiseks ja servituuti pole sellele seatud. Kalle Küti sõnul on see tee olnud avalikuks kasutamiseks juba esimese Eesti Vabariigi ajast alates.

Vaidlusalune tee jaguneb tol ajal mahamõõdetud kinnistu piiride tõttu naabrite vahel üsna absurdselt. Umbes sada meetrit enne suurele teele jõudmist hakkab praegu Peeter Kaaresele kuuluv kinnistu teele jooksma ning iga meetriga võtab sellest suurema tüki. Umbes 20 meetrit enne riigile kuuluvat krunti kulgeb tee pisut paremale ja jääb täielikult Kaaresele. Kalle Küti maa kaob samal ajal sõna otseses mõttes võssa.

Järveveere puhkekeskus ja Valma seikluspark ülejäänud maailmast lõplikult äralõigatud ei ole, kuid kliendid pääsevad sinna nüüd palju kehvemat teed mööda kui seni.

Peeter Kaares on Eesti esimene maksupetturluses süüdi mõistetud ettevõtja. Riigilt või riigile kuuluvatelt institutsioonidelt raha väljapetmises on teda süüdi mõistetud korduvalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles