Jõesuus näeb tundmatuseni muutunud Võrtsjärve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Neljapäeval kell 16 avatakse Jõesuus Võrtsjärve külastuskeskuses Rein Kuresoo fotonäitus «Muutuv Võrtsjärv».
Neljapäeval kell 16 avatakse Jõesuus Võrtsjärve külastuskeskuses Rein Kuresoo fotonäitus «Muutuv Võrtsjärv». Foto: Elmo Riig / Sakala

Neljapäeval kell 16 avatakse Jõesuus Võrtsjärve külastuskeskuses Rein Kuresoo fotonäitus «Muutuv Võrtsjärv». Eksponeeritakse arhiivipilte Võrtsjärvest kõrvutatuna tänapäevaste vaadetega.

Võrtsjärve muutumine ajas ei tule ilmselt kellelegi üllatusena, küll aga võib arhiivipiltide võrdlemine fotodega tänasest päevast lausa jahmatada. Juba mõnekümne aastaga on toimunud drastilised muutused nii järve kinnikasvamise, veetaseme kui ka järveäärse elu osas.

Rein Kuresoo on näituse koostamiseks uurinud arhiivipilte ning suhelnud Võrtsjärve piirkonna inimeste ja limnoloogiakeskuse teadlastega ning tõdeb, et kui umbes sada aastat tagasi leidus pilliroogu vaid Pikasillas ja mõnes varjulises lahesopis, siis nüüd palistab kogu Võrtsjärve randa 50–300 meetri laiune roostik. Samuti on järve kaldad aastatega võssa kasvanud või koguni metsastunud, rüsijää on veeretanud suuri kivirahne siia-sinna, lained lõhkunud liivakivipanka, varingud on kinni ajanud koopad ning endised rannaluited on kadunud. Mõistagi on toimunud suured muutused ka Võrtsjärve-äärsete inimeste eluolus.

Ülevaadet Võrtsjärvega toimunud muutustest ja põnevatest seikadest, mis on ilmnenud näituse koostamise käigus, saavad huvilised kuulda neljapäeval Võrtsjärve külastuskeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles