Tavaline Viljandi pere aitab tervele Eestile meenutada ajaloolist sündmust

Margus Haav
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lavastaja Ain Mäeotsa kinnitusel oli väga ilus otsus kontsert just nimelt Viljandis korraldada. Lauluväljakul hakkas eile õhtupoolikul tasapisi paika saama tänaseks suureks peoks mõeldud lavakujundus koos videoekraaniga.
Lavastaja Ain Mäeotsa kinnitusel oli väga ilus otsus kontsert just nimelt Viljandis korraldada. Lauluväljakul hakkas eile õhtupoolikul tasapisi paika saama tänaseks suureks peoks mõeldud lavakujundus koos videoekraaniga. Foto: Marko Saarm / Sakala

Veerandsajandi möödumist Balti keti moodustamisest tähistatakse täna Viljandi lauluväljakul suurejoonelise kontserdiga, millest teeb tosina kaameraga otseülekande Eesti Rahvusringhääling.

25 aasta taguseid sündmusi aitavad meenutada Ain Mäeotsa lavastatud videoklipid, mis näitavad üht harilikku Viljandi perekonda, kes läks 1989. aastal Balti ketti. Perekonnaliikmeid mängivad Katariina Unt, Indrek Taalmaa, Luule Komissarov, Vilma Luik, Margus Jaanovits ja Hans Kaldoja koos paljude toredate Viljandi inimestega.

Kontserdi muusikavalik on kokku pandud ajastu lugudest, kuid ka muusikast, mis on eesti rahvale tähtsaks saanud hiljem.

Mahub ja kuuleb

Kontserdi lavastaja ja vaheklippide autor Ain Mäeots rääkis, et ettevalmistused algasid juba aprillis ning vahefilmide põhitöö on tehtud veelgi varem. «Tõeliselt tore oli Viljandi inimestega seda teha, tõeliselt tore! Ma ei ole ammu näinud inimesi, kes tuleksid kaasa ja oleksid nii positiivsed. Kinnine ja tõre mulk ei ole küll see, mis mul Viljandiga seostub,» ütles ta.

Mäeotsal on oma sõnul väga hea meel, et Eestile nii tähtsat sündmust meenutav suurkontsert saab teoks väljaspool Tallinna ja just Viljandis.

«Ma ei ole muusikainimene ning pole pädev hindama Viljandi lauluväljaku akustilisi võimalusi, aga siin on mõnusalt paraja suurusega lava nii esinejate kui publiku seisukohalt,» kiitis lavastaja Viljandi lava proportsioone. «Siia ikka mahub ja siin ikka kuuleb.»

Ain Mäeots seisis ka ise täna 25 aastat tagasi Balti ketis ning saatuse tahtel just Viljandimaal.

Tuhanded külalised

Kontserdi kestel astuvad lavale Arno Tamm ja pärimusmuusikud, Big Band Tartu, Hannaliisa Uusmaa, Henry Laks, J.O.C, Karl-Erik Taukar, Kõrsikud, Lea Liitmaa, Liis Lemsalu, Maarja Nuut, Mahavok, oma uhiuut pala  «Patrioot» esitav Ultima Thule, Triinu Taul, Viljandimaa kammerkoori ja meeskoori Sakala projektikoor ning külalised Lätist ja Leedust. Kohale on oodata vabariigi presidenti Toomas Hendrik Ilvest, möödunut aitab meenutada omaaegse Eestimaa Rahvarinde üks eestvedajaid Rein Veidemann.

Korraldajad on prognoosinud, et tasuta kontsert meelitab kohale umbes 5000 inimest ning sellise hulgaga arvestatakse ka praegu.

«Ilmarisk on muidugi alati,» möönis kontserdi produtsent Jaanus Kukk. «Tulijatel tasub end kindlasti soojalt riidesse panna. Kontsert toimub igal juhul ja kui päike ka paistab, siis lõpuks on see juba loojunud ning kindlasti läheb viluks.»

Lisaks paluvad korraldajad kohale tulla jalgsi, sest parkimiskoha leidmisega võib raskeks minna.

«Tegemist on suurele teleauditooriumile mõeldud üritusega,» selgitas Ain Mäeots. «Kes on kohale tulnud ja tunneb, et inimesi on liiga palju, see võib ülekannet vaadata kas või veidi eemal puupingil istudes oma nutiseadmest.»

«Balti kett 25» kontserdi korraldamiseks teevad koostööd riigikantselei, rahvusringhääling ja Viljandi linn. Otseülekanne Viljandi lauluväljakult algab ETV-s täna kell 20. «Aktuaalne kaamera» läheb eetrisse oma tavapärasel ajal ning teleülekanne jätkub kell 21.30. Kontserdi ajaks paigaldatakse lauluväljakule suur ekraan, kust saab näha peaaegu täies mahus sama pilti, mis eetrisse läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles