Inimeste meenutused 23 aasta tagusest ajast

Sten Mahov
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taasiseseisvumispäev Abja-Paluojas.
Taasiseseisvumispäev Abja-Paluojas. Foto: Marko Saarm / Sakala

Abja-Paluojale Eesti taasiseseisvumispäeva tähistama tulnud inimesed räägivad, mida tähendab neile 20. august ning mida nad tegid sel hetkel 23 aastat tagasi, kui taasiseseisvus välja kuulutati.

Enno Liiber: «See sümboliseerib vabadust, ka isiklikult minule. Olin Abja sovhoosi suurfarmis üksinda, kaasas raadioside. See oli teada juba enne, et iseseisvus kuulutatakse välja, seda valmistati kaua ette. Tunnet ei oskagi kirjeldada, minu isa oli Eesti Vabariigi pooldaja. Ta oli sündinud sel ajal ja ei tunnustanud (Eesti okupeerimist Nõukogude Liidu poolt – toimetus) üldse. Kuna minu isa oli olnud Saksa sõjaväes, ei lubatud mind klassiekskursioonile Saaremaale. Ma ei ole ka sellepärast seda tunnustanud. Nii vääritult käituti inimestega. Mina uskusin taasiseseisvumisse, sest protsess oli käimas. See Toompea-lugu ehmatas küll tugevalt, ka Abja-Paluoja raputas. Aga kui rahvas hakkas koonduma, uskusin küll, et masstapmist ei tule ning peaks rahumeelselt lahenema.»

Eve Saar: «Väga tähtis päev on, oma riik on meil jälle. Kui üritusi on, on pidulikum päev. Kui lipud on väljas, on ka hoopis teine tunne. Olime veneaegsed lapsed ning ei olnud usku, et Eesti riik tuleb uuesti. Aga kui ta tuli, oli võimas tunne. Vanemad on esimest Eesti Vabariigist ning kodus räägiti, eestlus oli väga aktuaalne.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles