Valesti paigaldatud halogeenlamp võib osutuda ohtlikuks

Kristiina Baum
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Electrumi ostu-müügijuhi Raivo Sülla sõnul peetakse hõõglambi keskmiseks elueaks 1000 tundi, halogeenlambi eluiga küündib 4000 ja LED-lambi oma 40 000 tunnini.
Electrumi ostu-müügijuhi Raivo Sülla sõnul peetakse hõõglambi keskmiseks elueaks 1000 tundi, halogeenlambi eluiga küündib 4000 ja LED-lambi oma 40 000 tunnini. Foto: Marko Saarm / Sakala

Väike halogeenlamp, mis nädalapäevad tagasi Tallinnas suure büroohoone põlengu põhjustas, ei kujuta endast asjatundjate hinnangul ohtu juhul, kui see on õigesti paigaldatud. Sellegipoolest hakkavad kümmekond aastat turul olnud halogeenlambid tasapisi müügilt kaduma ja Viljandi kaks suuremat ehituspoodi pole juba mõnda aega neid juurde tellinud.

Espaki Viljandi poe müügimehe Andrus Koppeli sõnul pole Espak viimasel ajal halogeenlampide valikut suurendanud, sest need tarvitavad LED-lampidest rohkem voolu ja on ülekuumenemise tõttu ohtlikumad.

Ka Bauhofi riiulid on halogeenlampidest juba mõnda aega tühjad, aga elektrikaupade tootejuhi Teet Tallo sõnul ei tulene see halogeenlampide paigaldusega kaasnevatest riskidest, vaid sellest, et väikse energiatõhususega valgusallikad vahetatakse aegamööda energiasäästlikumate ECO-halogeenide ja LED-lampide vastu välja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles