Majaustele kinnitatud teated tekitavad umbusku

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval koju naastes avastas korteriühistu esimees Indrek Nuut elamu välisustelt kummalise teate. Praeguseks on ta need sildid maha võtnud.
Teisipäeval koju naastes avastas korteriühistu esimees Indrek Nuut elamu välisustelt kummalise teate. Praeguseks on ta need sildid maha võtnud. Foto: Joel Urbel / Sakala

Teisipäeva pärastlõunal kodu poole minnes märkas Lääne tänav 6 korteriühistu esimees Indrek Nuut siin-seal kortermajade välisustel valgeid sedeleid. Oma üllatuseks avastas ta samasuguse lehe ka oma kodumaja igalt välisukselt.

Sellel seisis, et majas on plaanis niiskuvate ja hallitavate seinte remont. «Akna, rodude, vuugid, katus,» oli lisatud vigases eesti keeles selgitus.

Pakkumine äratas umbusku, sest kuulutuses polnud peale telefoninumbri andmeid, kes teenust pakub. «Esimene mõte on kohe, et mingid mehed tulevad päeval korterit vaatama ja õhtuks on korter tühi,» selgitas Nuut kahtluste tagamaid. On ju varemgi ajakirjanduses juttu olnud skeemidest, kuidas inimestelt raha välja petta üritatakse.

Teade tegi ettevaatlikuks

Ärevust tekitas kiri ka mitmes korteriomanikus. «Sellised teated tekitavad segadust ja paanikat, eriti vanemates inimestes. Eile päris mitu inimest helistas ja oli mures,» selgitas Indrek Nuut.

Korteriühistu esimehelt küsiti lisainfot, kuid nendest töödest polnud keegi talle teatanud. Üks majaelanik rääkis Nuudile, et oli helistanud sildil kirjas oleval telefoninumbril. Sellel vastas vene keelt kõnelev mees ja et helistaja sellest keelest aru ei saanud, jäi teadmatus püsima. Õhtul püüdis samal numbril helistada ka Nuut, ent tema kõnet vastu ei võetud.

Teisipäeva, 12. augusti pärastlõunal üles pandud sildil seisis, et oma remondisoovist tuleks teada anda enne 13. augustit ehk sisuliselt samal päeval. Töödega lubati algust teha kahel järgmisel päeval, 14. ja 15. augustil. Samasuguseid silte oli märgata mitmel pool Paalalinnas ja Männimäel. Nuudi sõnul tundub vähe usutav, et kahe päevaga suudetaks need tööd ära teha nii paljudes kortermajades.

Korteriühistu esimehele tekitas arusaamatust, miks reklaamitakse katuse-, rõdu- ja vuugiparandust, kui selle eest vastutab täielikult korteriühistu. «Kõik maja fassaadi puutuv pole üldse omaniku vastutada. Kui näiteks fassaadist tuleb vesi läbi, tegeleb sellega ühistu. Korteris pole mõtet niiskusekahjustusi kõrvaldama hakata enne, kui fassaad on korda tehtud.»

Ka varem on Lääne tänav 6 elanikele tehtud kummalisi pakkumisi, kuid individuaalselt ja telefoni teel. Indrek Nuut meenutas, et viimane selline seik oli talvel.

Juhtum pole esimene

«Helistati ja pakuti, et tullakse korterisse temperatuuri mõõtma ja siis soojustatakse ära. Kuidas aga saab üksikut korterit soojustada? Sissepoole soojustust panna oleks ebamõistlik ka seepärast, et see teeks korteri väiksemaks. Kõiki kortereid köetakse sama palju ja üksikus soojustatud korteris kerkiks temperatuur teistega võrreldes palju kõrgemaks ning talvel tuleks lihtsalt aknaid lahti hoida, et soojus välja läheks.»

Kui Sakala kuulutusel oleval numbril helistas, selgus, et vastaja tõepoolest eesti keelt ei kõnele ning tuleb üle minna vene keelele. Kõnele vastanud Arvids Gibners selgitas, et tegemist ei ole petuskeemiga. Töid teeb osaühing Salenta ja see pakub oma teenuseid kogu Eestis.

Lisaks ei olegi plaanis töid teha kahe päevaga, vaid nende kestus oleneb huvi suurusest. Gibners ütles, et helistatud ikka on, aga täpset tellimuste arvu ta ei teadnud. Küsimusele, miks on majaustele kleebitud teated, mis sisu poolest pole mõeldud korterielanikele, vastas ta, et mõnedes korterelamutes ühistut pole ning nimetatud tööd tuleb ette võtta igal elanikul endal. Kõikidele muudele täpsustavatele küsimustele Gibners selgeid vastuseid anda ei osanud.

Internetist kontrollides selgus, et osaühing Salenta on Krediidiinfos olemas ning selle tegevusalaks on märgitud «Muu puhastustegevus».

Sealtsamast selgub, et Nuut ei ole esimene korteriühistu esimees, kelle veidrad teated valvsaks on teinud.

Mullu 4. märtsil on murelik lugeja kirjutanud Delfisse nupukese, milles ta hoiatab samasisulise teate eest, mis oli riputatud Tallinnas Mustamäe kortermaja uksele. Lisatud pildilt on näha, et tekst on samasugune nagu Paalalinnast leitud sildil, teised on vaid kuupäevad ja telefoninumber.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles