Kõik, mis pole keelatud, on lubatud

Kristiina Baum
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sakala

1. augustil hakkas kehtima uus igaüheõigusi reguleeriv seadus. Kui varem andis seadus omanikele suured õigused, piirates teiste inimeste liikumist ja looduslikest hüvedest osasaamist, siis nüüd lähtub see skandinaavialikust mõtteviisist, et loodusvarad on meie ühine hüve ja meil kõigil on õigus nendest osa saada.

Keskkonnaõiguse keskuse juristi Kärt Vaarmari sõnul liigub palju Eesti õigusloomest suunas, mis jätab osalistele otsustusruumi. Tema hinnangul on uuendatud looduses liikumist reguleerivad sätted matkajasõbralikumad ja suurendavad nende võimalusi. Jurist nentis, et uuenenud seadus pahandab osa maaomanikke, sest võõraste liikumise ja käitumise piiramiseks tuleb neil nüüd selged juhised välja panna.

Vaarmari näeb aga seadusemuudatust positiivsena, sest see kohustab inimesi rohkem omavahel suhtlema. Ta lisas, et ümber on saanud aeg, kui levinud oli hoiak, et maa ja mets, seened ja marjad, õhk ja vesi on kellegi omand. «Me peame oma suhtumise poolest minema inimlikumaks,» selgitas Vaarmari.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles