Tarvastus kasvab kahemeetrine till

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui Tarvastu vallas elav Kristi Ilves oma mammuti kasvu tilli eile mõõdulindiga kasvuhoonesse kaema läks, sai ta selle pikkuseks 235 cm.
Kui Tarvastu vallas elav Kristi Ilves oma mammuti kasvu tilli eile mõõdulindiga kasvuhoonesse kaema läks, sai ta selle pikkuseks 235 cm. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kahemeetrine till on kasvuhoones nööriga kinni seotud, sest kui taim kasvama hakkas, viskas ta ennast lapiti pikali ja toeta enam seista ei jaksanud. Õigupoolest on perenaise Kristi Ilvese sõnul hiiglaslikust maitserohelisest rohkem kisa kui vilja.

«Ta on mul üks ja ainuke tohutu pikk vars ja rohkem nagu ei olegi midagi,» tähendas ta.

Tilliseemned pani perenaine kevadel ka aeda peenrale maha, aga need ei tulnud üles. Ainult see üks till, mille ta Tarvastu laadalt pisikese taimena ostis ja kasvuhoonesse istutas, läks kasvama. Sealt on suvel nüüd ka maitseroheliseks näpistatud nii palju, kui pikk vars seda annab.

Supiroheline kasvas üle pea

Kristi Ilves on ka möödunud aastatel laadalt tillitaimi ostnud, kuid need on ikka vaid kenaks supiroheliseks sirgunud. Seda, et taim oleks kasvuhoone laeni ulatunud ja sealt läbi hakanud tikkuma, pole seni juhtunud.

Maitsetaim on kasvuhoones end natuke kõveraks tõmmanud ja laes kinni. «Ei taha hästi enam ära mahtuda. Ta peab rohkem sinkat-vonkat sisse viskama või tuleb lagi eemaldada,» rääkis Ilves naljatledes ja lisas, et taim on temast endastki pikem. See paneb perenaise muigama küll ja toda hiiglaslikku maitserohelist on ta ka sõpradele näidanud.

Normaalne pikkus on kuni meeter

Leili Nael Karksi-Nuia aianduse ja mesinduse seltsi kauplusest Kadri pole aastatepikkuse aianduspoe töö kestel nii pikka tillivart nägema juhtunud. «Ma olen tõesti meetrisi ja natuke üle selle näinud, aga kahemeetrine – ma ei kujuta ette. See ei ole tavaline till,» lausus ta.

Nael arvas, et tollel taimel pidid olema väga soodsad kasvutingimused. «Perenaise till on selline kuni poolteist meetrit, aga muidu on normaalne taim ikkagi kuni meeter,» kõneles ta ja lausus veel kord, et nii pikast tillist kuuleb ta esimest korda. «Aga öeldakse, et mammutasju võib olla, ja see on haruldane.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles