Lahkus suurepärane lavastaja ja hea inimene

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarin Raid
Kaarin Raid Foto: Elmo Riig / Sakala

Lahkus Ugala kõigi aegade üks väljapaistvamaid lavastajaid Kaarin Raid.

Kaarin Raid õppis Moskva teatriinstituudis legendaarse professori Maria Knebeli juures ja pidas kogu elu au sees vana head psühholoogilist teatrit, mis ometi ei takistanud tal kui üliandekal loojal tuua oma lavastustesse uudseid ja originaalseid sümboleid.

Noore Kaarin Raidi Endlas lavastatud "Epp Pillarpardi Punjaba potitehast" mängiti üle 170 korra ja see töö andis talle kindla koha Eesti teatrilavastajate tippude hulgas. Tema tosina aasta eest Ugalaga Olustveres publiku ette toodud "Onu Vanjat" mängiti üle saja korra ja publikuhuvi oleks võimaldanud vähemalt teist sama palju etendusi.

Kaarin Raid oli suurepärane süvapsühholoogiliste autorite, eriti Tšehhovi tõlgendaja. Tema käe all kujunes meistritööks ka tollase kultuurikolledži tudengitega lavastatud "Kajakas".

Kui Kaarin Raid sai 60-aastaseks, peeti Ugalas ilus sünnipäevapidu ning mängiti tema kolme Tšehhovi lavastust.

Kohal olid ka Moskva teatrikriitikud, kes vaimustusid meie väikelinnas töötava lavastaja andest.

"Kaarin Raid oskab ettearvamatult ja imepäraselt põimida eriskummalisi suhteid, vedada inimeste vahele nähtamatuid niite, mis seovad neid tugevamalt kui köied," kirjutas Jelena Levinskaja hiljem ajakirjas Teatr.

Kaarin Raid sai kiitust lähedalt ja kaugelt, tema nimi oli headel aastatel lavastuse kvaliteedi garantiimärk. Tema õpilased austasid teda sügavalt ning olid talle tema vaimse helduse ja headuse eest tänulikud.

Oli palju neid inimesi, kes oleksid tahtnud Kaarin Raidi aidata, aga ta ei lasknud seda teha. Juba päris haigena rääkis ta külalise halba tuju märgates mõne mõnusa anekdoodi, et tolle meeleolu paraneks. Kui aga katsusid juttu neile asjadele juhtida, mis tema elu raskeks tegid, läks ta lukku. See ei ole enda väljavabandamine. See lihtsalt oli nii.

2002. aastal tegin Sakalas Ugala algavast hooajast ülevaate, kus tegijad ütlesid midagi oma tööde kohta.

Kaarin Raid oli just alustanud oma kuulsa "Onu Vanja" lavaletoomist Olustveres.

Ta ütles selle kohta ainult ühe lause: "Surra on kerge, elada on raske."

Hüvastijätt Kaarin Raidiga on laupäeval kell 13 Ugala teatri väikeses saalis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles