Müts pähe ja veepudel kätte!

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuma ilmaga tasub juua vett, kõige parem mineraalvett.
Kuuma ilmaga tasub juua vett, kõige parem mineraalvett. Foto: Elmo Riig / Sakala

Praeguse kuumalaine ajal on Viljandis juba mitu korda kutsutud kiirabi liigse palavuse tõttu tervisehäire saanud inimeste juurde. Õnneks midagi väga tõsist ei ole olnud ja ühtegi abivajajat pole tulnud haiglasse sõidutada. Ka ei olnud kannatanute hulgas väikesi lapsi, vaid olid eakamad inimesed. Ilmajaam lubab, et temperatuur tõuseb üha, ning ennast tuleb hoida kuumarabanduse eest.

Kaks põhilist tõde on, et palava päikese kätte ei tohi minna palja peaga ja joogipudel peab alati kaasas olema. Palavaga peab jooma vähemalt kolm kuni neli liitrit vett päevas, head on kerge soolasisaldusega mineraalveed. Alkoholi tarvitamine võib põhjustada ootamatult halbu tagajärgi.

Kõigil, kes kuuma ei talu, tuleks praegu vältida füüsilist pingutust, sest see tõstab kehatemperatuuri veelgi. Õues on targem käia varahommikul ja hilja õhtul. Ka treeninguks ei tohiks valida kuuma keskpäeva.

Kroonilistel haigetel peavad ravimid olema kogu aeg käepärast.

Ettevaatlik tuleb olla liigse päevitamisega. Päikesekreemid aitavad leevendada nahapõletusi, kuid nahavähi eest need siiski ei kaitse.

Viljandi haigla ambulatoorse ravi ja diagnostika kliiniku ülemarst Mati Kallas hoiatab ka selle eest, et väikelapsi ei jäetaks autosse. "Mitte mingil juhul ei tohi jääda ise ega panna ka imikut kõrvetava päikese kätte magama."

Kuumarabanduse võib ära tunda kõrge kehatemperatuuri ning punetava ja kuiva naha järgi (higistamine lakkab). Võivad tekkida peavalu ja -pööritus, pulss kiireneb. Raskematel juhtudel tekivad meeltesegadus ja teadvusetus.

Rabanduse saanu tuleb panna küljele lamama ja katsuda ta võimalikult kiiresti maha jahutada, kas siis külma duši, aiakastmisvooliku või külmade kompressidega. Kui inimesel on väga halb, tuleb kutsuda kiirabi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles