PESA näitus leidis linnaraamatukogus pesa

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks tänavustest PESA projektidest - Neuhaus Pet Design'i lemmikloomade söögialus.
Üks tänavustest PESA projektidest - Neuhaus Pet Design'i lemmikloomade söögialus. Foto: Loov Eesti

Juunis 2014 lõpetas Loova Eesti tootearendusprogrammi PESA kolmas lend, kus arendati nutikaid uuenduslikke tooteid. Täna kell 13 avatakse Viljandi linnaraamatukogus neid tutvustav näitus, mis jääb avatuks 6. augustini.

Loova Eesti tegevjuhi Eva Leemeti sõnul on tootearendusprogrammi lõpetanud juba 28 edukat projekti. «PESA on orienteeritud loomeettevõtete arendamisele, kus kõige suurem rõhk on disainil. Viimasel ajal on esile tõusnud hardware-projektid, kus disain ja tarkvara koos lisaväärtust pakuvad,š» selgitas ta programmi sisu.

Leemeti sõnul on paljud PESA lõpetajad saanud tuntud kaubamärkideks. Näiteks tõi ta Stella Soomlaisi nahkaksessuaarid, Karl Annuse puidust prilliraamid või Ajujahi saatest tuntud Khisi puitvannid.

«PESA on Eestis ainus tootearendusele spetsialiseerunud programm ja loodame edaspidi veel enam uusi nutikaid tooteprojekte üle Eesti toimivateks ettevõteteks arendada,» lisas Leemet.

Viljandi loomeinkubaatori juhataja Kristi Kivestu arvates on PESA loomeettevõtjatele hea võimalus arendada tooteid nii disaini kui äri ülesehitamise mõttes. «Ehk kõige suurem pluss on just tehnilise poole läbimõtlemine: kuidas ettevõtet juhtida, turundada ja finantse planeerida. Ka Viljandi loomeinkubaatori ettevõtjate puhul on see väljakutse,» rääkis Kivestu.

Loova Eesti algatatud PESA aastane virtuaalne koolitusprogramm toetab alustavat ettevõtjat tootearenduse, turunduse, äriplaani koostamise, finantseerimise planeerimise ning strateegilise juhtimise valdkonnas. Programmi on koostanud professionaalsed koolitajad, nõu annavad personaalsed mentorid ning kaasatakse valdkonna eksperte.

Sel aastal lõpetas programmi 10 edukat uut tooteprojekti, sealhulgas ehitusdetailide süsteem Alfabox, digitaalne koduohutuse abivahend vaegnägijatele, disainkingad KUULA + JYLHÄ, lemmiklooma toidualused ja joogariided.

Loov Eesti on projektidest kokku pannud tutvustava näituse koos fotomaterjalidega, mis käib läbi Eesti suuremad linnad: Tallinna, Tartu, Viljandi ja Pärnu.

Loov Eesti on Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse algatatud ja Euroopa Liidu sotsiaalfondist rahastatud projekt, mis aitab kaasa loova majanduse ja ettevõtliku loovuse väärtustamisele ja arendamisele Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles