Bussisõitjaid ootab augustis hinnatõus

Hans Väre
, Sakala peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas 1. juulist alates tuleb Viljandimaal bussisõiduks osta pilet või mitte? Seda ei oska ühistranspordikeskus praegu öelda.
Kas 1. juulist alates tuleb Viljandimaal bussisõiduks osta pilet või mitte? Seda ei oska ühistranspordikeskus praegu öelda. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi maavalitsus otsustas augustist tõsta bussipiletite hinda nii linnalähi- kui maakonnaliinidel 20 protsenti. Hinnatõusu tingib sõitjate arvu vähenemine ja liinivedude kulude tõus.

Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna juhataja Kaupo Kase tõdes, et riigi toetus avalikule liiniveole on suurenenud ja lagi käes, kuid sõitjate arv järjest väheneb. «Ka on tõusnud üldised ühistranspordikulud ning osa kommertskaugliine on vaja asendada avaliku liiniveoga,» selgitas Kase hinnatõusu põhjusi.

Viljandi maavalitsuse pressiesindaja Tiina Pihlak edastas, et kui praegu maksab ettemaksukaardiga ostetud sõit Viljandi linnalähiliinidel 50 senti, siis augustist tuleb tasuda 10 senti enam. Need, kes soovivad osta sõidupileti bussist, peavad 80 sendi asemel välja käima 1 euro.

«Bussijuhtidel on vahel raha tagasi anda väga ebamugav. Ka soovime sellega soodustada seda, et inimesed hakkaksid elektroonilisi kaarte kasutama,» lausus Kaupo Kase. Ta lisas, et sellele, kes sõidab bussiga vaid paar korda aastas, ei tee hinnatõus arvatavasti midagi.

Õpilase kuupileti hind on augustis endiselt 10 eurot, küll aga kallineb täiskasvanu kuupilet 14 eurolt 17 eurole. «Inimestele hinnatõus kindlasti ei meeldi, kuid midagi pole teha,» nentis Kase.

Viimati tõusid bussipiletite hinnad 2008. aastal ja kui midagi ettenägematut ei juhtu, võivad need muutuda uuesti 2018. aastal. «Siis lõpevad lepingud praeguste vedajatega,» selgitas Kase.

Kaupo Kase sõnul tõuseb lisaks linnalähiliinidele piletihind ka maakonnaliinidel. Praegu teenindab Lõuna-Viljandimaad osaühing Automen ja Põhja-Viljandimaad aktsiaselts MTG. Ka neil liinidel on hinnatõus 20 protsenti – praeguse 5 sendi asemel hakkab liinikilomeeter maksma 6.

«Kui täna maksab Viljandist Mõisakülla sõit 2 eurot 20 senti, siis uue hinna järgi tuleb tasuda 2 eurot 50 senti,» tõi Tiina Pihlak näite. «Suure-Jaani saab alates augustist 1,50 euroga praeguse 1,28 asemel. Pileti hind Apja suureneb 40 sendi võrra ehk 2,30 euroni.»

Hinnatõusust hoolimata jääb sõit maaliinidel õpilastele kaartidega priiks. Nende sõidu kompenseerivad omavalitsused. Samuti  jäävad endiselt kehtima soodustused elektroonilise kaardiga ostes. «Kui kaardil on ettemaksujääk rohkem kui 19 eurot, on soodustus 15 protsenti. Kui kaardil on kuni 19 eurot, on soodustus kümme protsenti,» ütles Kaupo Kase.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles