Talud võitlevad tolmuterrori vastu

, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vissuvere ja Järtsaare elanikud peavad igal soojemal suvepäeval taluma tolmu nii kodus kui põldudel.
Vissuvere ja Järtsaare elanikud peavad igal soojemal suvepäeval taluma tolmu nii kodus kui põldudel. Foto: Aivo Jurak

Kõo ja Kolga-Jaani vahelise kruusatee äärsed elanikud on pidanud suviti elama tolmupilves ning homme esitavad nad seal kandis rattaretkel olevatele prominentidele kirjaliku palve, et teelõik musta katte alla saaks.

Ettevõtmise eestvedaja, Vissuvere küla talupidaja Aivo Juraku sõnul on rattaretke «Tahan sõita ohutult!» üks peatuspaiku talle kuuluv Veski talu. Just seal on plaanis matkajatele anda märgukiri, mida on aastate jooksul läkitatud nii ministritele kui ametnikele.

«Oleme abi palunud vallast ja maanteeametist, kuid tulutult,» nentis Jurak.

Elu tolmu sees

Aivo Juraku ütlemist mööda on viimased suved möödunud tolmu sees, kuid viimasel ajal on teel sõitvate raskeveokite arv märgatavalt kasvanud.

«Eile muru niites lugesin kahe tunniga kokku 48 masinat,» selgitas Jurak, miks kruusatee on nii kehvas seisus. «Seda teed kasutavad umbes kümne firma rasked veokid, minu talu eest käib läbi nii kruusa-, turba- kui metsavedu.»

Teatud sagedusega pidavat teeäärsete talude juures ka tolmutõrjet tehtama, aga sellest pole suurt abi, sest tolm liigub majade juurde kaugemalt. «Kui üks masin on just mööda läinud, on tee ääres kõndimine või jalgrattaga sõitmine paras kamikaze temp,» viitas Jurak tee ohtlikkusele. «Põllult korjatud maasikate peal on nii palju liiva, et puhastades jääb alati kruusahunnik järele.»

Viimane lubadus, millega tema kursis oli, pakkus välja teekatte vahetamise aastaks 2020. «Kahju küll, aga selleks ajaks pole enam midagi taastada.»

Jurak pöördus koos Järtsaare külavanema ja teiste aktiivsete elanikega esmalt valla poole, kuid too pole tekkinud olukorras süüdi, sest tee kuulub riigile.

Kolga-Jaani vallavanem Kalevi Kaur kinnitas Sakalale, et vald on probleemiga kursis ja püüab omalt poolt riiki survestada, et tee mustkatte alla saada. «See on riigimaantee ja omavalitsusel ei ole kohustust seda ülal pidada,» selgitas Kaur. Ta lisas, et on umbes 25 aastat murest teadlik olnud ja kuulnud võimalusest, et teekate võiks uuendatud saada 2016. aastal.

Propageerib ohutust

Rattaretk «Tahan sõita ohutult!» kulgeb mööda Eestit 14. korda, et propageerida ohutut jalgrattaga liiklemist. Seda korraldavad edukad ettevõtted mitmelt poolt Eestist. Matkajad alustavad sõitu täna kell 9.15 Põltsamaa lossihoovist, teevad ringi ümber Võrtsjärve ja lõpetavad homme Järveveere puhkekeskuses. Rattaseltskonda kuuluvad Omniva, Coca-Cola HBC, Regio, Falck Autoabi, politsei- ja piirivalveameti ning maanteeameti töötajad. Lisaks neile osalevad retkel omavalitsuste esindajad.

Umbes 200 kilomeetri pikkuse sõidu jooksul peatub sadakond ratturit eri kohtades ning seal saavad kohalikud elanikud lasta tasuta oma rattad üle vaadata. Viljandimaal saab ratast kontrollida lasta täna kell 11 Kolga-Jaani poe juures. Homme osalevad matkajad heakorratöödel Tarvastu vallas Pariisi erihoolduskeskuses.

Avo Juraku hinnangul on rattaretk  tolmumurele tähelepanu tõmbamiseks just õige koht. «Rattaretk rõhutab ohutut liiklemist ja ka meie olukord ei ole siin ammu enam lihtsalt ebameeldiv, vaid lausa ohtlik,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles