Viljandi eakad saavad nüüdsest piiksu eest sõita

Karl-Eduard Salumäe
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki eakad viljandlased saavad tänasest linnas tasuta sõita, tuleb neil ka edaspidi tuvastit kasutada.
Ehkki eakad viljandlased saavad tänasest linnas tasuta sõita, tuleb neil ka edaspidi tuvastit kasutada. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänasest saavad kõik vähemalt 65-aastased Viljandi elanikud linnaliinibussides tasuta sõita. Ainus, mis neil selleks teha tuleb, on sõit tuvasti abil registreerida.

Viljandi abilinnapea Ardo Agasild selgitas, et perioodi- või kümne korra kaardid, mis eakatel on juba varasemast ajast olemas, aitavad nüüdsest sõitu registreerida. Teisisõnu: pensionär peab elektroonilise kaardi vastu tuvastit nii-öelda ära piiksutama, et bussisõidu korraldajatel oleks ülevaade, kui palju eakad linlased seda võimalust kasutavad.

«Arvepidamine linna ja vedaja vahel käibki nende piiksude alusel,» selgitas Ardo Agasild.

Trahvi ilmselt tegema ei hakata

Eakal viljandlasel, kel sõidukaarti mingil põhjusel veel ei ole, on võimalik saada see tasuta sotsiaalametist.

Küsimusele, mis juhtub, kui mõni eakas mingil põhjusel oma sõitu ei registreeri ja jääb kontrolörile vahele, vastas abilinnapea, et siis sõltub kõik kontrollijate otsusest. Samas avaldas ta usku, et trahvi selle eest tegema ei hakata. «Tasuta sõidu õigus on inimesel ju ikkagi olemas.»

Eakatele suur asi

Viljandimaa pensionäride liidu asutajaliige ning sõpruskonna 80+ eestvedaja Leida Leiur kinnitas, et eakad linlased on tasuta bussisõidu õiguse kehtimahakkamist pikisilmi oodanud ning muu hulgas oli see jutuks tulnud ka Viljandimaa pensionäride liidu suvepäevadel. Leiuri hinnangul on kõnealune muudatus eakatele linlastele väga tähtis.

Samas ei usu ta, et võimalus ühistranspordiga piiramatu arv kordi tasuta sõita suurendab märgatavalt eakate sõitjate hulka.

«Ka varem sõitsid ikka need, kellel vaja oli. Lusti pärast vaevalt et keegi sõitma hakkab,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles