Kiirabi valvas silm muutus kallimaks

, Suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Uuest aastast pakub Viljandis kiirabiteenust sihtasutus Tartu Kiirabi, kelle enam kui kaks korda kõrgem hind paneb üritustekorraldajad Punase Risti käest abi paluma. Tartu kiirabi väitel on hind seotud teenuse parema kvaliteediga.

Kui tänavakultuurifestivali «Bash» korraldaja Kris Süld kuu alguses sihtasutuse Tartu Kiirabi käest ürituse meditsiinilise turvalisuse tagamiseks hinnapakkumist küsis, sai ta teada, et esmaabiteenuse tunnihind festivali ajal on endise 28 euro asemel 57 eurot. «Olin arvestanud umbes kümneprotsendise hinnatõusuga, mis varasemate aastate kogemuse põhjal mõistlik tundus, aga rohkem kui sajaprotsendine erinevus tekitas küll küsimuse, kuidas saab sama teenus aastaga nii palju muutuda,» nentis Süld. Et avalike sündmuste korraldajatel on kohustus tagada inimestele meditsiiniline abi, ei lubata ilma selleta üritusi tehagi.

Hind sisaldab täisteenust

Sihtasutuse Tartu Kiirabi juhatuse esimees Ago Kõrgvee tunnistas, et sellise teenuse hind on tõepoolest kõrge, kuid mingit kasumit ettevõte meditsiinilise turvalisuse tagamise pealt ei saavat ja kõrge hind kujunevat mitme asjaolu tõttu. «Esiteks tuleb rõhutada, et me ei maksa oma töötajatele tasu mustalt, üritustel teevad nad ületunde, mille eest saavad poolteisekordset töötasu kolm brigaadiliiget,» selgitas Kõrgvee.

Teise, vahest isegi tähtsama põhjusena nimetas Kõrgvee Tartu kiirabi pakutava teenuse kõrget kvaliteeti: «Meie töötajad on kõrge kvalifikatsiooniga ega anna pelgalt esmaabi, oleme vajadusel valmis vigastatu haiglasse viima.»

Tema sõnul sisaldab Tartu kiirabi hind erinevalt Viljandi haigla endise teenuse hinnast kõiki kulusid kokku: kütuse maksumus, sidemed, plaastrid ja muu, mida suurüritustel esmaabiks tarvis läheb.

Viljandi haigla kommunikatsioonijuht Krista Valdvee kinnitas, et mure hinnatõusu pärast on ka nendeni jõudnud. Ta ei soovinud kommenteerida, miks Tartu kiirabi hind endise Viljandi kiirabi omaga võrreldes nii palju erineb. Valdvee sõnul varieerusid kiirabiautoga brigaadide hinnad 28–38 euro vahel sõltuvalt sellest, mitu inimest parasjagu brigaadi kuulus. «Meil ei olnud kasumit taotlev teenus, vaid soov toetada maakonna ettevõtmisi,» kinnitas ta.

Punane rist tuli appi

Valdvee sõnul lisandus tavahinnale veel kütusekulu ja kulumaterjalide hind ning üldjuhul Viljandi haigla kiirabi vigastatute transpordiga ei tegelnud, selleks kutsuti kohale eraldi kiirabiauto. Samuti tasus haigla kõikide töötajate palgad vastavalt seadusandlusele ja see ei saanud kindlasti olla odavama hinna põhjus.

«Bashile» lahenes pingeline olukord suhteliselt edukalt. «Meile tuli appi Punane Rist, kelle teenus pole küll nii operatiivne, ent selle hind on isegi varasema Viljandi kiirabi omast poole odavam,» ütles Kris Süld.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles